Eläinsuojelu
- Palvelu
- 12 kuntaa
- Julkinen palvelu
Eläinsuojelulain tavoitteena on suojella eläimiä kärsimyksiltä, kivuilta ja tuskalta sekä edistää eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua.
Valvontaeläinlääkäri, kaupungineläinlääkärit, terveystarkastajat sekä poliisi tekevät eläinsuojelutarkastuksia kodeissa ja eläinsuojissa, jos on aihetta epäillä, että kyseessä on eläinsuojelulain vastainen toiminta. Lisäksi tehdään säännöllisiä tarkastuksia eläinsuojelulain edellyttämiin kohteisiin, kuten esim. paikkoihin missä harjoitetaan ammattimaista tai muutoin laajassa mitassa tapahtuvaa seura- ja harrastuseläinten pitoa.
Eläintenpidossa on edistettävä eläinten terveyden ylläpitämistä ja otettava huomioon eläinten fysiologiset tarpeet ja käyttäytymistarpeet. Sairas tai vahingoittunut eläin tarvitsee viipymättä asianmukaista hoitoa.
Toimi näin
Eläinsuojeluilmoitus tehdään ensisijaisesti valvontaeläinlääkärille puhelimella tai sähköpostilla.
Liedon valvontaeläinlääkäri toimii tarvittaessa yhteistyössä Salon ja Turun valvontaeläinlääkäreiden kanssa.
Kenelle ja millä ehdoin
Palvelu on maksuton.
Tausta ja lainsäädäntö
Jos epäilet, että eläintä on kohdeltu kaltoin, ilmoita siitä kunnaneläinlääkärille, kunnan terveydensuojeluvalvontaa hoitavalle viranhaltijalle tai poliisille. Eläimiä on suojeltava parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta ja eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua on edistettävä. Eläinsuojelulaki säätää muun muassa eläimen pitopaikasta, ravinnosta, hoivasta, kohtelusta ja jalostuksesta.
Eläinsuojelulain valvontaan osallistuvat kunta sekä valtion viranomaiset, kuten poliisi.
Kiireellisessä tapauksessa saat poliisiin yhteyden soittamalla hätänumeroon 112.