suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Eläinlääkäripalvelut

  • Palvelu
  • 8 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Eläinlääkintähuolto tarjoaa peruseläinlääkäripalveluja, kuten eläinten terveyden ja sairauksien hoitoa ja muuta eläinlääkäriapua. Lisäksi eläinlääkintähuolto vastaa eläimistä saatavien elintarvikkeiden alkutuotannon ja eläintenpidon terveydellisestä valvonnasta. Virkaeläinlääkäreiden vastuulle kuuluu myös eläintautien vastustaminen ja ennalta ehkäiseminen sekä eläinsuojelu.

Peruseläinlääkäripalveluja Kainuun sote -kuntayhtymän alueella antavat praktikkoeläinlääkärit. Lisäksi Kainuussa toimii valvontaeläinlääkäri, jonka tehtäviin kuuluu mm. eläinsuojelu sekä hygieenikkoeläinlääkäri, joka vastaa eläinperäisiä elintarvikkeita tuottavien laitosten valvonnasta sekä eläinperäisten sivutuotteiden käytön valvonnasta.

Toimi näin

Tiedot palveluista sekä kuntien eläinlääkäreiden vastaanottojen, eläinlääkäripäivystyksen, valvontaeläinlääkärin ja hygieenikkoeläinlääkärin yhteystiedot löytyvät asiointikanavien kautta.

Kenelle ja millä ehdoin

Peruseläinlääkäripalvelu muille kuin hyötyeläimille on kunnan vastuulla vain, jos palvelua ei muuten ole saatavilla yhteistoiminta-alueella.

Palvelu on maksullinen.

Eläinlääkäri veloittaa hoitotoimenpiteistä kunnallisen eläinlääkäritaksan mukaisen maksun. Eläinlääkärin palkkion suuruus määräytyy kunnallisen eläinlääkäritaksan mukaan (Kunnallinen lääkärien virkaehtosopimus).

Tausta ja lainsäädäntö

Eläinlääkäripalveluihin kuuluvat eläimen terveydentilan ja sairauksien toteaminen ja hoito sekä eläinlääkinnällisten todistusten antaminen. Palveluihin kuuluvat myös eläinten terveyden ja hyvinvoinnin ylläpito, ennaltaehkäisevä terveydenhuolto ja tarvittaessa eläimen lopetus.

Kunnat järjestävät eläinlääkäripalveluita usein yhteistyössä naapurikuntien kanssa. Peruseläinlääkäripalvelua saa arkipäivisin virka-aikana ja kiireellistä eläinlääkäriapua kaikille kotieläimille kaikkina vuorokaudenaikoina. Kunnassa voi olla kunnaneläinlääkäreitä, tai kunta voi tehdä palveluista sopimuksen yksityisen eläinlääkäripalvelun tarjoajan kanssa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Palvelusta vastaaKainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Alue Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Puolanka, Ristijärvi, Sotkamo, Suomussalmi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Päivitetty: 19.4.2021