suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Ehkäisyneuvonta

  • Palvelu
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu
Alue Vantaa
Palvelun kielet suomi, ruotsi

Ehkäisy- ja seksuaalineuvonnan palveluihin kuuluu mm. neuvonta ja palvelu ehkäisyasioissa sekä seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa ja ongelmissa.

Missä asioissa voi ottaa yhteyttä:

Raskauden ehkäisyn aloitus, suunnittelu ja ongelmat

Kierukoiden asetukset ja poistot

Ehkäisykapselien asetukset ja poistot

Aborttiin eli raskaudenkeskeytykseen liittyvät asiat

Sterilisaatiolausunnot

Lapsettomuusongelmat

Seksuaalisuus

Seksuaaliterveys ja sukupuolitaudit

Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolat palvelevat kaikenikäisiä naisia ja miehiä. Neuvolat toimivat ajanvarauksella. Käynnit ovat asiakkaille maksuttomia.

Vantaalla kunta kustantaa ensimmäisen pitkäaikaisen ehkäisimen kertaluonteisena etuna, lisäksi raskauden keskeytyksen jälkeen ja päihdehuollon asiakkaille . Alle 20-vuotiaat saavat lisäksi ehkäisyn veloituksetta vastaanottokäynnillä laaditun hoitosuunnitelman mukaisesti. Ehkäisyvalmistetta lääketieteellisistä syistä vaihtavat saavat kolmen kuukauden aloituspakkauksen ilmaiseksi. Myös kondomeja ja jälkiehkäisyä on saatavissa.

Ehkäisyvälineiden ilmaisjakelu on keskitetty ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvoloihin. Ilmaisjakelu koskee ainoastaan Vantaalla kirjoilla olevia, ja Vantaalla opiskelevia ulkopaikkakuntalaisia.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on tarkoitettu vantaalaisille tai Vantaalla opiskeleville.

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Nuoret ja aikuiset voivat saada perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvontaa sekä muita seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluita. Ehkäisy- ja seksuaalineuvontaa tarjotaan pääsääntöisesti terveyskeskuksissa ja sairaaloissa, äitiysneuvolassa sekä koulu-, opiskelu- ja työterveyshuollossa.

Seksuaaliterveyden palveluihin kuuluu ehkäisyneuvonnan lisäksi lapsettomuuteen liittyvä neuvonta, seksitautien torjunta, seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ehkäisy sekä seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuolen kokemiseen liittyvät asiat.


Palvelun toteuttaa: 
Vantaan kaupunki