suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Ehkäisyneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Ehkäisyneuvolan tehtävänä on edistää seksuaaliterveyttä ja hyvinvointia sekä ehkäistä sukupuolitautia ja ei-toivottuja raskauksia. Ehkäisyneuvolan palvelut on tarkoitettu kaikille palvelua tarvitseville. Ehkäisyneuvolan käynnit ovat maksuttomia ja luottamuksellisia.

Ehkäisyneuvonta on tarkoitettu raskauden ehkäisyä tarvitseville. Tavoitteena on löytää jokaiselle yksilölle ja parille tarkoituksenmukainen ja sopiva ehkäisy. Ehkäisyneuvontaa saa eri ehkäisyvälineiden valinnassa, käytössä ja käytön seurannassa. Ennen vastaanotolle tuloa on hyvä tutustua eri vaihtoehtoihin ja miettiä, mitä toivoo ehkäisyltä.

Alle 25-vuotiaille Soiten alueen nuoret voivat saada ilmaisen ehkäisyn Soiten ehkäisyneuvoloista ja opiskeluterveydenhuollosta. Ehkäisyneuvolaan nuori voi varata sähköisesti ajan. Ilmaisen ehkäisyn valikoimaan kuuluvat hormonaaliset ehkäisypillerit, ehkäisyrenkaat, kierukat, implantit ja kondomit. Ammattilaisten kanssa yhdessä valitaan nuorelle parhaiten sopiva ehkäisymenetelmä.

Pääsy maksuttoman ehkäisyn piiriin tuo nuoria ammattilaisten seurantaan ja samalla panostetaan nuorten terveyden edistämiseen. Maksuttoman ehkäisyn rinnalla nuorille tarjotaan näyttöön perustuvaa seksuaalineuvontaa. Seksuaalineuvontaa annetaan ehkäisyneuvoloiden lisäksi myös koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Joukkotarkastukset tehdään oman alueen neuvoloissa. Kutsu lähetetään seulontaikäisille kotiin, myös tutkimustulokset postitetaan asiakkaalle kotiin. Tutkimus on asiakkaalle maksuton.

Asiakkaat voivat itse vaihtaa ja perua joukkopapa-aikaansa netin kautta kutsussa olevien ohjeiden mukaisesti.

Voit varata ajan ehkäisyneuvolaan sähköisen ajanvarauksen kautta.

Sähköisen asioinnin kautta voit varata ajan ehkäisyneuvolaan:

  • ehkäisyn aloitukseen
  • ehkäisyn vaihtoon
  • kontrollikäyntiin
  • papa-näytteenottoon, mikäli terveydenhoitaja tai lääkäri on suositellut sinulle papa-näytteenottoa

Toimi näin

Voit varata sähköisesti ajan oman alueen ehkäisyneuvolaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Ehkäisyneuvolan käynnit ovat maksuttomia. Soite tarjoaa ilmaisen ehkäisyn alle 25-vuotiaille Soiten alueen asukkaille.

Tausta ja lainsäädäntö

Nuoret ja aikuiset voivat saada perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvontaa omien perhesuunnitelmiensa tueksi. Neuvontaa tarjotaan pääsääntöisesti terveyskeskuksissa ja sairaaloissa, äitiysneuvolassa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvonnasta saa myös muita seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluja. Ne voivat liittyä esimerkiksi lapsettomuuteen, seksuaaliterveyden edistämiseen, seksitautien torjuntaan, seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ehkäisyyn, seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuolen kokemiseen ja parisuhteeseen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Palvelusta vastaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Alue Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Toholampi, Veteli
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Päivitetty: 6.10.2021