suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Ehkäisyneuvola

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Ehkäisyneuvolan tavoitteena on edistää asiakkaiden seksuaali- ja lisääntymisterveyttä. Raskauden suunnitteluun ja ehkäisyyn liittyvissä asioissa saat neuvontaa ja hoitoa oman alueen ehkäisyneuvolasta. Yritämme yhdessä löytää sinulle sopivan ehkäisymenetelmän. Ennen ehkäisyn aloittamista tarkistetaan sinun ja lähisukusi terveystiedot, koska ne voivat vaikuttaa suunnitellun ehkäisyn turvallisuuteen. ...

Toimi näin

Jos asiasi koskee raskauden keskeytystä, lapsettomuutta tai sinulla on raskauden ehkäisyyn liittymätön vaiva (esimerkiksi kuukautisvaivat, patti rinnassa, genitaalialueen rakkula tai muu muutos, vaihdevuosioireet), otathan yhteyttä terveysasemalle.

Varaa aika perhesuunnitteluneuvolaan verkkoasioinnin kautta tai puhelimitse. Verkkoasioinnissa voi jättää myös yhteydenottopyynnön.

Ehkäisyneuvontaa annetaan myös koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Koulujen ja oppilaitosten terveydenhoitajat voivat aloittaa hormonaalisen ehkäisyn terveelle nuorelle.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelut on tarkoitettu Siun soten alueen asukkaille ja alueella asuville opiskelijoille.

Tausta ja lainsäädäntö

Nuoret ja aikuiset voivat saada perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvontaa omien perhesuunnitelmiensa tueksi. Neuvontaa tarjotaan pääsääntöisesti terveyskeskuksissa ja sairaaloissa, äitiysneuvolassa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvonnasta saa myös muita seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluja. Ne voivat liittyä esimerkiksi lapsettomuuteen, seksuaaliterveyden edistämiseen, seksitautien torjuntaan, seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ehkäisyyn, seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuolen kokemiseen ja parisuhteeseen.

Palvelun toteuttaa

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote

Palvelusta vastaa

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote
Tekstistä vastaa: Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote
Päivitetty: 15.1.2024