suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Heinolan kaupunki

Ehkäisy- ja perhesuunnittelu

  • Palvelu
  • Heinola
  • Julkinen palvelu

Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvola hoitaa yksittäisten asiakkaiden ja pariskuntien perhesuunnitteluun ja seksuaalisuuteen liittyviä asioita. Perustehtäviä ovat raskauden ehkäisyneuvonta, ehkäisyn aloitus ja seuranta.  Perhesuunnitteluneuvolan palveluita ovat: seksuaaliterveysneuvonta, ehkäisypillereiden aloitus ja seurantatarkastukset, kierukoiden asettaminen ja seurantatarkastukset, ehkäisykapselin asennukset, poistot ja seurantatarkastukset, ehkäisyyn liittyvien ongelmien selvittely.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu alle 25- vuotiaille toteutetaan Päijät-Hämeessä vuosien 2022-2023 aikana osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmaa. Kaikkien alle 25-vuotiaiden on mahdollista saada ehkäisyvälineet maksutta vuoden 2023 loppuun saakka. Alle 25-vuotiaiden maksuttoman raskaudenehkäisyn kokeilussa kehitettävät ehkäisypalvelut sisältävät raskauden ja seksitautien ehkäisyn, seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävän neuvonnan ja seksuaalikasvatuksen. Tarjolla oleviin ehkäisyvaihtoehtoihin kuuluvat ehkäisypillerit, -renkaat, -laastarit, -kierukat, -kapselit ja kondomit.

Alle 25-vuotiaiden maksuttoman raskaudenehkäisyn kokeilun tavoitteena on parantaa nuorten seksuaaliterveyttä, vähentää ei-toivottuja raskauksia, raskaudenkeskeytyksiä ja seksitautitartuntoja sekä kehittää nuorten seksuaaliterveyspalveluita yhdessä nuorten kanssa.

Toimi näin

Varaa aika terveydenhoitajan vastaanotolle.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Nuoret ja aikuiset voivat saada perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvontaa omien perhesuunnitelmiensa tueksi. Neuvontaa tarjotaan pääsääntöisesti terveyskeskuksissa ja sairaaloissa, äitiysneuvolassa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvonnasta saa myös muita seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluja. Ne voivat liittyä esimerkiksi lapsettomuuteen, seksuaaliterveyden edistämiseen, seksitautien torjuntaan, seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ehkäisyyn, seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuolen kokemiseen ja parisuhteeseen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHeinolan kaupunki
Palvelusta vastaaHeinolan kaupunki
Alue Heinola
Palvelun kieletenglanti, suomi
Tekstistä vastaa: Heinolan kaupunki
Päivitetty: 30.5.2022