suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulaisten kaupunki

Ehkäisevä päihdetyö

  • Palvelu
  • Oulainen
  • Julkinen palvelu

Ehkäisevä päihdetyö on toimintaa, joka edistää terveyttä ja hyvinvointia ja jolla pyritään ehkäisemään ja vähentämään päihteiden ongelmakäyttöä sekä siihen liittyvien terveydellisten ja sosiaalisten haittojen syntymistä. Tavoitteena on vähentää päihteiden kysyntää, saatavuutta, tarjontaa ja päihdehaittoja sekä edistää hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Ehkäisevää päihdetyötä toteutetaan muun muassa vaikuttamalla päihteitä koskeviin tietoihin, asenteisiin ja oikeuksiin sekä tunnistamalla päihdehaittojen suojaavia- ja riskitekijöitä.

Ehkäisevä päihdetyö kohdistuu alkoholiin, tupakkaan, huumausaineisiin sekä muihin päihtymiseen käytettäviin aineisiin. Myös rahapeliriippuvuus ja muut toiminnalliset riippuvuudet kuuluvat ehkäisevän päihdetyön piiriin.

Ehkäisevä päihdetyö sisältyy eri toimijoiden perustehtävään aina puheeksi ottamisen ja varhaisen puuttumisen kautta saumattomaan yhteistyöhön eri toimijoiden välillä. Oulaisissa käytössä on Pakka-toimintamalli, jonka toimintaa koordinoivat A-klinikan sairaanhoitajat. Pakka-toimintamallin mukaisena paikallisena monialaisena yhteistyönä toteutetaan muun muassa:

- kysely koululaisille

- ostokokeita paikallisille elinkeinoharjoittajille

- jaetaan päihde- ja pelihaitoista tiedottavia materiaaleja

- järjestetään koulutusta ammattilaisille

- ohjelmaa ehkäisevän päihdetyön viikolle

- keskusteluja ja kohtaamisia

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Ehkäisevän päihdetyön tarkoituksena on ehkäistä ja vähentää alkoholin, huumeiden, tupakan ja lääkeaineiden käytön haittoja. Samalla kohennetaan asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta. Ehkäisevää päihdetyötä on myös esimerkiksi rahapeliriippuvuutta ja muita riippuvuuksia koskeva neuvonta.

Kunnat, yhdistykset, yritykset, poliisi ja muut valtion viranomaiset tekevät ehkäisevää päihdetyötä yhteistyönä.

Ehkäisevässä päihdetyössä kiinnitetään huomiota myös muille kuin päihteiden käyttäjille aiheutuviin haittoihin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaOulaisten kaupunki
Palvelusta vastaaOulaisten kaupunki
Alue Oulainen
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Oulaisten kaupunki
Päivitetty: 27.9.2021