suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Jämsän kaupunki

Ehkäisevä päihdetyö

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Ehkäisevän päihdetyön neuvonta- ja informaatiopalvelut pyrkivät edistämään terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia sekä päihteettömiä elintapoja. Laki ehkäisevästä päihdetyöstä tuli voimaan 1.12.2015. Samalla kumottiin raittiustyölaki. Lain mukaan ehkäisevään päihdetyöhön kuuluu alkoholi-, tupakka-, huume- ja rahapelihaittojen ehkäisy. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vastaa valtakunnallisesti ehkäisevän päihdetyön koordinoinnista ja ohjauksesta. Ehkäisevää päihdetyötä tehdään yhteistyössä eri-ikäisten ihmisten arkiympäristöissä.

Toimi näin

Nuoret ja/tai heidän vanhempansa voivat mennä juttelemaan aluksi oman koulu- tai opiskeluterveydenhoitajan kanssa. Hän ohjaa tarvittaessa nuoren eteenpäin.

Avohoidollisena erityispalveluyksikkönä peli- ja päihderiippuvuusongelmaisille toimii A-klinikka. Päihdepalvelussa ei ole ikärajaa, eikä lähetettä tarvita. Sairaanhoitajan päivystysvastaanotolle pääsee ilman ajanvarausta arkipäivisin klo 8–10, muutoin hoitoon hakeudutaan ajanvarauksella.

Kenelle ja millä ehdoin

Tausta ja lainsäädäntö

Ehkäisevän päihdetyön tarkoituksena on ehkäistä ja vähentää alkoholin, huumeiden, tupakan ja lääkeaineiden käytön haittoja. Samalla kohennetaan asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta. Ehkäisevää päihdetyötä on myös esimerkiksi rahapeliriippuvuutta ja muita riippuvuuksia koskeva neuvonta.

Kunnat, yhdistykset, yritykset, poliisi ja muut valtion viranomaiset tekevät ehkäisevää päihdetyötä yhteistyönä.

Ehkäisevässä päihdetyössä kiinnitetään huomiota myös muille kuin päihteiden käyttäjille aiheutuviin haittoihin.

Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä

Perustiedot

Palvelun toteuttaaJämsän kaupunki
Palvelusta vastaaJämsän kaupunki
Alue Jämsä, Kuhmoinen
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Jämsän kaupunki
Päivitetty: 24.3.2020