suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Downin oireyhtymän seulonta alkuraskaudessa

  • Palvelu
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu
Alue Vantaa
Palvelun kielet suomi, ruotsi

Downin oireyhtymän seulonta perustuu ultraäänitutkimukseen ja äidin verinäytteisiin. Sen avulla on mahdollista jo alkuraskaudessa löytää hyvin suuri osa Downin oireyhtymää sairastavista sikiöistä. Seulontaan samoin kuin mahdollisiin jatkotutkimuksiin osallistuminen on vapaaehtoista.

Seulonnan tarkoitus on löytää ja ohjata jatkotutkimuksiin ne äidit, joiden raskaudessa on suurentunut todennäköisyys saada Downin oireyhtymää sairastava lapsi. Todennäköisyys lasketaan äidin iän, ultraäänitutkimuksessa määritetyn niskaturvotuksen paksuuden ja äidin verinäytteistä määritettyjen merkkiaineiden pitoisuuksien perusteella. Lopullisen todennäköisyyden laskee tätä varten kehitetty tietokoneohjelma. Positiivinen seulontatulos tarkoittaa, että kyseisessä raskaudessa sikiöllä on suurentunut todennäköisyys sairastaa Downin oireyhtymää.

Viidessä prosentissa raskauksista seulontatulos on positiivinen eli sikiöllä on suurentunut todennäköisyys Downin oireyhtymään. Tähän viiden prosentin ryhmään keskittyy yli 80% niistä raskauksista, joissa sikiöllä todella on Downin oireyhtymä. On hyvä huomata, että suurimmassa osassa niistä raskauksista, joissa seulontatulos on positiivinen, sikiöllä ei ole Downin oireyhtymää.

Nykyinen menetelmä on parempi kuin pelkästään äidin ikään perustuva seulonta, ja löytää siis paremmin ne raskaudet, joissa riski sikiön sairastamaan Downin oireyhtymään on kohonnut. Nämä seulonnan avulla löydettävissä olevat äidit voidaan ohjata jatkotutkimuksiin, jos he niin haluavat. Jatkotutkimuksilla tarkoitetaan sikiön kromosomien tutkimista sikiön soluista ottamalla istukka- tai lapsivesinäyte. Mikäli sikiön todetaan sairastavan Downin oireyhtymää, perheen on mahdollista valmistautua sairaan lapsen syntymään tai päättää raskauden keskeyttämisestä, mikä on Suomen lain mukaan mahdollista 24 raskausviikkoon saakka.

Neuvolan lähetteellä seulontaan

Riskiraskausseulonta toteutetaan neuvolan lähetteellä synnytyssairaalan äitiyspoliklinikalla. Ultraäänitutkimukseen tulee kutsu sairaalasta. Raskausviikkojen 10-11+6 ote


Palvelun toteuttaa: 
Vantaan kaupunki