suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Nivalan kaupunki

Digituki

  • Palvelu
  • Nivala
  • Julkinen palvelu

Pääkirjastossa ja kirjastoautossa saat apua kirjaston omien sähköisten palvelujen sekä asiakaskäytössä olevien laitteiden käyttöön. Digitukea voivat kirjastossa tarjota myös muut toimijat, esimerkiksi yhdistykset, pankit, KELA ja verotoimisto.

Jokilatvan opistossa voit opiskella tietotekniikka monipuolisesti kursseilla, joita on aloittelijoille (mm. senioreille) ja tietokoneen kehittyneemmille kä ...

Toimi näin

Kirjaston omien laitteiden ja sähköisten palvelujen käyttöön saa apua pääkirjastosta ja kirjastoautosta henkilökunnalta aukioloaikoina ilman etukäteisvarausta. Digitointilaitteiden käyttöön tulee varata aika lainaustiskiltä ja niiden käytön opastukseen kannattaa varata aika asiakaspalvelusta tai puhelimitse. Celia-palveluiden käytön opastukseen kannattaa myös varata aika.

E-aineistojen käyttöä varten asiakas tarvitsee kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin, jonka voi hankkia lähimmästä Joki-kirjastosta. Kortilla voi lainata kaikista Joki-kirjastoista.

Hakiessasi korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa neuvotaan verkkopalvelujen, e-aineistojen ja digitaalisten asiakaspalvelukanavien ja asiakkaille tarkoitettujen laitteiden sekä ohjelmien käyttöä. Asiakas opastetaan oikean palvelun äärelle osana tietopalvelua ja häntä autetaan ymmärtämään digitaalisten palvelujen tietosuojaa ja niihin liittyviä toimintatapoja ja sääntöjä. Kirjastossa neuvotaan vahvaa tunnistautumista vaativia palveluja yleispiirteisesti.

Kirjastossa on käytössä langaton verkko, tietokoneita, tulostimia, skannereita ja yleisimmät tietokoneohjelmat.

Ohjaus ja tuki kirjastossa ovat maksutonta. Kirjaston digiopastus on maksutonta. Tulosteet ja kopiot ovat maksullisia.

Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Kirjastoissa järjestetään yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa koulutuksia ja opastuksia digitaalisten palvelujen käytöstä. Kirjastosta saa myös tietoa muista omalla alueella digitukea antavista tahoista ja digitaalisen asioinnin neuvojista.

Jokilatvan kansalaisopiston kursseille on ilmoittautuminen etukäteen. Katso kurssitiedot ja maksut opiston verkkosivuilta.

Kirjastossa voi vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Joki-kirjastoilla on yhteiset käyttösäännöt. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet. Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu.

Tausta ja lainsäädäntö

Digituen kautta voit saada neuvoja ja apua tietokoneen, matkapuhelimen, tabletin tai muun mobiililaitteen sekä sähköisten palvelujen käyttöön. Tuki voi olla laitteiden tai palvelujen käytön kursseja, neuvontatilaisuuksia tai henkilökohtaista apua. Digituen antaja määrittelee, miten ja millaista apua tarjoaa. Digitukea annetaan tapauskohtaisesti asiakkaan omalla laitteella tai digituen antajan laitteella. Digituen antajaan voi ottaa yhteyttä verkossa, puhelimitse tai tulemalla paikan päälle.

Tukea antava henkilö voi opastaa sähköisessä asioinnissa, palvelujen löytymisessä ja laitteiden peruskäytössä, mutta digituki ei yleensä tarkoita viallisten laitteiden korjaamista. Tukea antava henkilö ei saa asioida puolestasi tai käsitellä esimerkiksi palvelujen käyttöön tarvittavia pankki- tai muita tunnuksia. Älä kerro omia tunnuksiasi tukea antavalle henkilölle.

Tukea voivat antaa esimerkiksi asiointipisteet, yhteispalvelupisteet, kansalais- ja työväenopistot, kirjastot, vertaisopastajat, vapaaehtoiset, yhdistykset, järjestöt tai yritykset. Digituesta saatetaan käyttää myös erilaisia nimityksiä, kuten esimerkiksi digineuvonta tai digiopastus.

Palvelun toteuttaa

Nivalan kaupunki

Palvelusta vastaa

Nivalan kaupunki
Tekstistä vastaa: Nivalan kaupunki
Päivitetty: 20.5.2022