suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Dialyysi ja munuaissairaudet

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Dialyysi- ja munuaisyksikössä hoidetaan kaikki munuaissairaat potilaat Soiten alueella. Yksikkö toimii lähetepoliklinikkana muiden poliklinikoiden tapaan joko terveyskeskuslääkärin lähetteellä tai sairaalan sisäisen erikoisalan konsultaation perusteella.

Munuaispoliklinikalla hoidetaan kaikkia munuaissairauksia. Poliklinikalla käy mm. predialyysi- (aktiivihoidon aloitus lähestyy), peritoneaalidialyysipotilaita ja munuaisensiirron saaneita potilaita. Potilaat saattavat käydä vuosia munuaispoliklinikalla seurannassa ennen mahdollisen keinomunuaishoidon aloittamista.

Dialyysiosastolla koulutetaan omatoimisiksi peritoneaalidialyysipotilaita (vatsakalvon kautta tehtävä dialyysi). Tämän hoidon potilas suorittaa itse kotona ja käy kerran kuukaudessa munuaispoliklinikalla lääkärin vastaanotolla. Avustettu peritoneaalidialyysi on vaihtoehto silloin, jos potilas ei itse voi hoitaa dialyysejä. Silloin pyritään järjestämään avustettu peritoneaalidialyysihoito kouluttamalla avohoidon henkilökuntaa. Hoidon seuranta ja ohjaus tapahtuu munuaisyksiköstä käsin.

Dialyysiosastolla tehdään myös hemodialyysejä (eli veriteitse keinomunuaiskoneella tapahtuvaa hoitoa). Tällöin potilaat tulevat hoitoon kotoa 2-3 kertaa viikossa ja palaavat hoidon jälkeen kotiin.

Dialyysi- ja munuaisyksikön tiloissa on 10 + 2 hemodialyysihoitopaikkaa ja se on auki kuutena päivänä viikossa. Hoidamme sekä aikuisia että lapsia.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Palvelusta vastaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Alue Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Toholampi, Veteli
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Päivitetty: 23.3.2022