suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Diabeteksen hoito

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Diabetes on pitkäaikaissairaus, joka vaatii diabeetikolta päivittäistä omasta hyvinvoinnista huolehtimista ja sairauden hoitoa. Eri diabetestyypeille on yhteistä energia-aineenvaihdunnan häiriö, joka näkyy kohonneena veren sokeripitoisuutena.

Diabeteksen hoitoon kuuluvia palveluja ovat lääkärin, diabeteshoitajan ja sairaanhoitajan vastaanotot sekä tarvittaessa myös ravitsemusterapeutin ja jalkaterapeutin vastaanotot. Joskus tarvitaan myös vuodeosastolla hoitojaksoa. Erikoissairaanhoidossa on lisäksi moniammatillinen diabetesjalkatyöryhmä, jossa hoidetaan diabeetikon jalkaongelmia.

Tyypin I diabeetikoita tutkimme ja hoidamme taudin alkuvaiheessa tai erityistilanteissa keskussairaalassa.

Hoidon vakiintumisen jälkeen hoito voi jatkua terveysasemalla. Tyypin 2 diabeetikoiden omahoidon ohjaus ja seuranta tapahtuu pääsääntöisesti terveysasemalla. Esidiabeetikot ja muut valtimotautien riskiryhmään kuuluvat henkilöt saavat ohjausta elintaparyhmissä.

Diabeteksen hoidon tavoitteena on hyvä hoitotasapaino ja siksi omahoito on keskeinen osa diabeteksen hoitoa.

Toimi näin

Seurantaa vaativan sairauden hoidon aloittamiseksi varaa aika omalle terveysasemallesi hoitajan vastaanotolle. Vastaanotolla kartoitamme yhdessä jatkohoidon, ohjauksen ja neuvonnan tarpeen sekä sovimme sairauden omahoidon tavoitteista.

Omahoidon toteutumista arvioidaan säännöllisesti. Seurantaa vaativan sairauden kokonaistilanne arvioidaan yksilöllisen tarpeen mukaan 1–2 vuoden välein hoitajan tai lääkärin vastaanotolla. Aika terveysaseman hoitajan vastaanotolle on hyvä varata oman syntymäpäivän aikoihin. Vastaanotolle voit aina halutessasi ottaa mukaan omaisen tai läheisen.

Erikoissairaanhoidossa kontrollikäyntien välit vaihtelevat yksilöllisesti ja seuraava vastaanottoaika annetaan yleensä käynnin yhteydessä.

Terveyteen liittyvissä asioissa ole yhteydessä omaan diabeteshoitajaan tai yhteispäivystykseen, jos sinulla on jo todettu diabetes. Äkillisissä sairaustilanteissa ole yhteydessä yhteispäivystykseen, jos et tavoita omaa diabeteshoitajaa.

Kenelle ja millä ehdoin

Keskussairaalaan hoitoon pääsemiseksi tarvitset lääkärin lähetteen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 7.4.2020