suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Diabeteksen hoito

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Diabetes on pitkäaikaissairaus, joka vaatii diabeetikolta päivittäistä omasta hyvinvoinnista huolehtimista ja sairauden hoitoa. Omahoito on siten keskeinen osa diabeteksen hoitoa.

Diabeteksen hoitoon kuuluvia palveluja ovat lääkärin, diabeteshoitajan ja sairaanhoitajan vastaanotot sekä tarvittaessa myös ravitsemusterapeutin ja jalkaterapeutin vastaanotot. Joskus tarvitaan myös vuodeosastolla hoitojaksoa. Erikoissairaanhoidossa on lisäksi moniammatillinen diabetesjalkatyöryhmä, jossa hoidetaan diabeetikon jalkaongelmia.

Hoidamme tyypin 2 diabeetikoita pääsääntöisesti terveysasemilla. Tyypin 1 diabetesta ja vaikeahoitoista tyypin 2 diabetesta sairastavia hoidamme erikoissairaanhoidon diabetesosaamiskeskuksessa, joka palvelee sekä keskussairaalassa että maakunnan terveysasemilla.

Toimi näin

Jos olet tyypin 2 diabeetikko tai olet epävarma oman hoitosi järjestämisestä, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.

Jos olet diabetesosaamiskeskuksen asiakas, ota yhteyttä oman alueesi diabeteskeskuksen palvelunumeroon. Jos omalla terveysasemallasi ei ole vielä erillistä diabetesosaamiskeskuksen palvelua, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.

Kenelle ja millä ehdoin

Tyypin 2 diabetes

Saat terveysasemalta omahoidon ohjauksen ja seurannan. Terveysasemien vastaanotolle et tarvitse lähetettä. Tarvittaessa arvioimme yksilöllisesti, jos hoitosi on tarpeen siirtää terveysasemalta diabetesosaamiskeskukseen.

Seurantaa vaativan sairauden hoidon aloittamiseksi, ole yhteydessä omalle terveysasemallesi. Kartoitamme yhdessä jatkohoidon, ohjauksen ja neuvonnan tarpeen sekä sovimme sairauden omahoidon tavoitteista.

Omahoidon toteutumista arvioidaan säännöllisesti. Seurantaa vaativan sairauden kokonaistilanne arvioidaan yksilöllisen tarpeen mukaan 1–2 vuoden välein. Terveysasemalle on hyvä olla yhteydessä oman syntymäpäivän aikoihin, mikäli muunlaista suunnitelmaa ei ole tehty. Vastaanotolle voit aina halutessasi ottaa mukaan omaisen tai läheisen.

Tyypin 1 diabetes ja vaikeahoitoinen tyypin 2 diabetes

Saat diabetesosaamiskeskuksesta hoidon ja seurannan. Vaikeahoitoiseksi tyypin 2 diabetekseksi määritellään pääsääntöisesti monipistosinsuliinihoitoa vaativa diabetes tai diabetes, johon liittyy muita hoito-ongelmia. Diabetesosaamiskeskuksen keskussairaalan palveluihin tarvitset lääkärin tai hoitajan lähetteen.

Keskussairaalalla tarjoamme seuraavat palvelut:

  • tyypin 1 diabeteksen hoidon alkuohjaus ja seuranta (1-2 v ajan) vastasairastuneelle
  • diabeteksen insuliinipumppuhoito
  • raskauden ajan hoito ja seuranta tyypin 1 ja tyypin 2 diabeteksessa
  • diabeetikon jalkaongelmien arvio diabetesjalkatyöryhmässä

Palvelu on maksullinen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 27.5.2022