suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Avioliiton esteiden tutkinta

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Ennen vihkimistä teidän täytyy pyytää avioliiton esteiden tutkintaa. Näin varmistetaan, että avioliitolle ei ole Suomen lain mukaisia esteitä. Avioliiton esteitä ovat alaikäisyys, voimassa oleva avioliitto tai rekisteröity parisuhde, liian läheinen sukulaisuussuhde, ja adoption myötä syntynyt sukulaisuussuhde. Teidät voidaan vihkiä vain, jos avioliiton esteet on tutkittu.

Pyytäkää avioliiton este ...

Toimi näin

  • Pyytäkää avioliiton esteiden tutkintaa Digi- ja väestötietoviraston verkkopalvelussa. Verkkopalvelussa ei voi pyytää todistusta ulkomailla vihkimistä varten.
  • Jos et voi pyytää esteiden tutkintaa verkkopalvelussa, voit tehdä pyynnön paperilomakkeella. Täytä lomake ja postita tai tuo se Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkaan.
  • Saat meiltä todistuksen, kun hakemuksesi on käsitelty. Jos Digi- ja väestötietoviraston vihkijä vihkii teidät, teidän ei tarvitse tuoda todistusta vihkitilaisuuteen. Jos vihkimisen suorittaa joku muu vihkijä, toimita todistus hänelle ennen vihkitilaisuutta.

Kenelle ja millä ehdoin

Ulkomaan kansalaiset

Jos olet ulkomaalainen eikä siviilisäätytietoasi ole rekisteröity Suomen väestötietojärjestelmään, sinun on toimitettava kansalaisuusvaltiostasi tai edellisestä asuinmaastasi siviilisäätytodistus Digi- ja väestötietovirastoon. Siviilisäätytodistus täytyy useimmiten käännättää ja laillistaa.

Suomen kansalaiset

Jos siviilisäätytietoasi ei ole merkitty väestötietojärjestelmään, tai merkintä on väärä, tieto täytyy mahdollisesti päivittää ennen avioliiton esteiden tutkintaa. Tätä varten sinun täytyy hankkia siviilisäätytodistus siitä valtiosta, jossa olet viimeksi asunut. Todistus pitää mahdollisesti käännättää ja laillistaa.

Siviilisäätytodistusta koskevat vaatimukset

Todistuksen tulee olla alkuperäinen ja alle neljä kuukautta vanha, jos todistuksessa ei ole mainittu muuta voimassaoloaikaa. Todistus pitää mahdollisesti laillistaa.

Jos olet ulkomaan kansalainen, voit mahdollisesti hankkia siviilisäätytodistuksen kotimaasi lähetystöstä tai konsulaatista. Silloin siviilisäätytodistusta ei tarvitse laillistaa.

Voimme käsitellä aina suomen-, ruotsin- tai englanninkielisen asiakirjan. Jos asiakirja on muulla kielellä, saatat tarvita lisäksi joko vakiolomakkeen, EU:n jäsenvaltion virallisen kääntäjän tekemän käännöksen tai Suomessa auktorisoidun kääntäjän tekemän käännöksen. Pyydämme käännöstä sinulta tarvittaessa. Käännöstä ei tarvita, jos todistuksen on antanut EU-valtio ja siihen on liitetty EU-asetuksen mukainen vakiolomake.

###

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Digi- ja väestötietovirasto

Palvelusta vastaa

Digi- ja väestötietovirasto
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 25.1.2024