suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Jämsän kaupunki

Asunnon muutostyöt vaikeavammaisille

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Vammaispalvelulain mukaisilla asunnon muutostöillä tuetaan vaikeavammaisen henkilön asumista omassa kodissa. Kunta korvaa vaikeavammaiselle henkilölle tämän asunnossa tarvittavat välttämättömät muutostyöt. Kunta korvaa myös vaikeavammaisen asunnossaan tarvitsemista välineistä ja laitteista aiheutuvat kohtuulliset kulut.

Korvattavia asunnon muutostöitä ovat ovien leventäminen, luiskien rakentaminen, kylpyhuoneen, WC:n ja vesijohdon muutostyöt ja muutoksiin liittyvä suunnittelu. Lisäksi kunta voi antaa välineitä ja laitteita korvauksetta lainaksi myös pitkäaikaiseen käyttöön.

Arvio korvattavista muutostöistä tapahtuu asiakkaan kotiin tehtävällä kotikäynnillä, jossa on voi olla mukana myös fysioterapeutti, rakennusalan asiantuntija ja vammaistyön työntekijä.

Toimi näin

Tee hakemus vammaistyöhön kustannusten korvaamiseksi ennen kuin työt aloitetaan. Hakemuksen liitteeksi tulee laittaa fysioterapeutin ja rakennusalan asiantuntijalausunnot haetusta muutostyöstä. Kustannukset on kuitenkin haettava viimeistään puolen vuoden kuluttua muutostöistä.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Vaikeavammaiselle henkilölle korvataan tämän asunnossa tarvittavat välttämättömät muutostyöt. Hänen asunnossansa tarvitsemista välineistä ja laitteista aiheutuvat kohtuulliset kulut korvataan. Jotkin kunnat korvaavat myös ikääntyneiden asunnon muutostyöt.

Korvattavia asunnon muutostöitä ovat muun muassa ovien leventäminen, luiskien rakentaminen, kylpyhuoneen, WC:n ja vesijohdon muutostyöt, kiinteiden kalusteiden sekä rakennus- ja sisustusmateriaalien vaihtaminen ja muutoksiin liittyvä suunnittelu. Korvattavia välineitä ovat esimerkiksi nosto- ja hälytyslaitteet. Vaikeavammaiselle henkilölle voidaan lisäksi antaa välineitä ja laitteita korvauksetta lainaksi myös pitkäaikaiseen käyttöön.

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaJämsän kaupunki
Palvelusta vastaaJämsän kaupunki
Alue Jämsä, Kuhmoinen
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Jämsän kaupunki
Päivitetty: 29.7.2021