suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rauman kaupunki

Asunnon muutostyöt

  • Palvelu
  • Rauma
  • Julkinen palvelu

Asunnon muutostöitä ja asuntoon kuuluvia välineitä ja laitteita koskevissa asioissa vaikeavammaisena pidetään henkilöä, jolle liikkuminen tai omatoiminen suoriutuminen vakituisessa asunnossa tuottaa vamman tai sairauden vuoksi erityisiä vaikeuksia.

Korvattavia muutostöitä ovat esimerkiksi oviaukkojen levennykset, pyörätuoliluiskan rakentaminen tai kylpyhuoneen ja wc-tilan muutostyöt. Lisäksi vaikeavammaiselle henkilölle voidaan korvata tai antaa pitkäaikaiseen käyttöön kotona selviytymiselle välttämättömät kiinteästi asennettavat laitteet tai apuvälineet, esimerkiksi henkilönostin.

Kenelle ja millä ehdoin

Vammainen henkilö voi saada korvausta välineistä ja laitteista, joita hän tarvitsee vammansa tai sairautensa johdosta liikkumisessa, viestinnässä, henkilökohtaisessa suoriutumisessa kotona tai vapaa-ajan toiminnoissa. Korvattavia välineitä ovat mm. auton apuvälineet sekä kodinkoneet, esimerkiksi astianpesukone.

Korvauksen määrä on puolet välineen tai laitteen kustannuksista. Vakiomalliseen laitteeseen tehdyt vamman edellyttämät muutostyöt korvataan kokonaan.

Vammasta aiheutuvan haitan tulee olla pitkäaikainen.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Vaikeavammaiselle henkilölle korvataan tämän asunnossa tarvittavat välttämättömät muutostyöt. Hänen asunnossansa tarvitsemista välineistä ja laitteista aiheutuvat kohtuulliset kulut korvataan.

Korvattavia asunnon muutostöitä ovat muun muassa ovien leventäminen, luiskien rakentaminen, kylpyhuoneen, WC:n ja vesijohdon muutostyöt, kiinteiden kalusteiden sekä rakennus- ja sisustusmateriaalien vaihtaminen ja muutoksiin liittyvä suunnittelu. Korvattavia välineitä ovat esimerkiksi nosto- ja hälytyslaitteet. Vaikeavammaiselle henkilölle voidaan lisäksi antaa välineitä ja laitteita korvauksetta lainaksi myös pitkäaikaiseen käyttöön.

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRauman kaupunki
Palvelusta vastaaRauman kaupunki
Alue Rauma
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Rauman kaupunki
Päivitetty: 4.5.2020