suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Porin kaupunki

Asunnon muutostyöt

  • Palvelu
  • 3 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Porin perusturvan yhteistoiminta-alueella (Merikarvia, Pori ja Ulvila) asunnon muutostyönä korvataan vaikeavammaiselle henkilölle vamman tai sairauden vuoksi kohtuulliset ja välttämättömät kustannukset. Muutostöitä ovat esimerkiksi ovien levennys, luiskien rakentaminen, WC:n muutostyöt sekä esteiden poistaminen asunnon välittömästä lähiympäristöstä.

Kunta ei kuitenkaan vastaa asunnonmuutostöiden yhteydessä peruskorjaukseen kuuluvista töistä, kuten kosteus-, home- tai lahovaurioista.

Päivittäisissä toiminnoissa suoriutumisessa tarvittavien välineiden, koneiden ja laitteiden kohtuuhintaiset kustannukset voidaan korvata kokonaan tai myöntää vaikeavammaisille henkilöille käytettäväksi. Asuntoon kuuluvia välineitä ja laitteita ovat muun muassa nosto- ja hälytyslaitteet, puhelin ja tekstipuhelin.

Asunnon muutostöitä haetaan vammaispalveluhakemuksella. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan kuntoutusohjaajan tai fysioterapeutin arvio asunnon muutostyötarpeesta. Muutostyötarpeen arvioimiseksi tehdään aina kotikäynti.

Toimi näin

Vammaispalveluita haetaan joko sähköisesti tai perinteisellä kirjallisella hakemuksella. Hakemukseen on aina liitettävä tarvittavat lausunnot palvelujen tarpeesta.

Kenelle ja millä ehdoin

Suoritettaessa korvausta asunnon muutostöistä sekä asuntoon kuuluvien välineiden tai laitteiden hankkimisesta aiheutuviin kustannuksiin pidetään vaikeavammaisena henkilöä, jolle liikkuminen tai muu omatoiminen suoriutuminen vakituisessa asunnossa tuottaa vamman tai sairauden vuoksi erityisiä vaikeuksia.

Tausta ja lainsäädäntö

Vaikeavammaiselle henkilölle korvataan tämän asunnossa tarvittavat välttämättömät muutostyöt. Hänen asunnossansa tarvitsemista välineistä ja laitteista aiheutuvat kohtuulliset kulut korvataan. Jotkin kunnat korvaavat myös ikääntyneiden asunnon muutostyöt.

Korvattavia asunnon muutostöitä ovat muun muassa ovien leventäminen, luiskien rakentaminen, kylpyhuoneen, WC:n ja vesijohdon muutostyöt, kiinteiden kalusteiden sekä rakennus- ja sisustusmateriaalien vaihtaminen ja muutoksiin liittyvä suunnittelu. Korvattavia välineitä ovat esimerkiksi nosto- ja hälytyslaitteet. Vaikeavammaiselle henkilölle voidaan lisäksi antaa välineitä ja laitteita korvauksetta lainaksi myös pitkäaikaiseen käyttöön.

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPorin perusturva
Muut vastuuorganisaatiotPorin perusturva
Palvelusta vastaaPorin kaupunki
Alue Merikarvia, Pori, Ulvila
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Porin kaupunki
Päivitetty: 8.2.2022