suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Asumisterveys

  • Lupa tai muu velvoite
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu

Asunnon sisäilman, puhtauden, lämpötilan, kosteuden, valon, säteilyn ja muiden vastaavien olosuhteiden tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu tiloissa oleskeleville terveyshaittoja.

Jos epäilet, että asunnossasi on terveyshaitta, ota yhteyttä aina ensin kiinteistön omistajaan tai tämän edustajaan - esimerkiksi taloyhtiön isännöitsijään, hallituksen puheenjohtajaan tai vuokranantajaan. Kiint ...

Toimi näin

Ilmoita terveyshaittaepäilystä ensisijaisesti kyseisten tilojen omistajalle tai haltijalle. Asuntojen osalta voit ilmoittaa terveyshaittaepäilystä myös taloyhtiölle tai isännöitsijälle.

Jos tilojen omistaja tai haltija ei ota ilmoitustasi huomioon tai olette eri mieltä tarvittavista toimenpiteistä, voit tehdä ilmoituksen sijaintikuntasi terveydensuojeluviranomaiselle.

Jos terveyshaittaepäily liittyy omaan elintarvikealan yritykseesi, tee ilmoitus ilppa-ilmoituspalvelussa.

Kenelle ja millä ehdoin

Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, koskevat elinkeinonharjoittaajaa samat velvoitteet kuin Suomeenkin sijoittautunutta elinkeinonharjoittajaa.

Asukas tai asunnon omistaja voi tehdä pyynnön ympäristökeskukselle asunnon terveyshaitan selvittämiseksi, silloin kun on perusteltuja syitä epäillä terveyshaittaa aiheuttavaa olosuhdetta asunnossa, eikä kiinteistön omistaja ole ryhtynyt toimenpiteisiin haitan selvittämiseksi.

Tarkastuksia ei tehdä asunnon oston tai myynnin tarpeita varten eikä rakennuksen kunnon arvioimiseksi.

Tausta ja lainsäädäntö

Terveyshaittaepäily voi koskea esimerkiksi sisäilmaa, puhtautta, lämpötilaa, kosteutta, valoa ja melua asunnoissa tai muissa tiloissa. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi koulut, päiväkodit, palvelutalot, uimahallit, kuntosalit ja kauneushoitolat.

Terveyshaittaepäilystä on aina ilmoitettava ensisijaisesti tilojen omistajalle tai haltijalle. Jos tilojen omistaja tai haltija ei ota ilmoitusta huomioon tai olette eri mieltä tarvittavista toimenpiteistä, ilmoitus tulee tehdä tilojen sijaintikunnan terveydensuojeluviranomaiselle.

Ilmoituksen terveyshaittaepäilystä voi tehdä kuka tahansa.

Palvelun toteuttaa

Vantaan kaupunki

Palvelusta vastaa

Vantaan kaupunki
Tekstistä vastaa: Vantaan kaupunki
Päivitetty: 29.3.2024