suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tampereen kaupunki

Asumisoikeusasunnot

  • Palvelu
  • Tampere
  • Julkinen palvelu

Asumisoikeusasuminen on vaihtoehto asunnon vuokraamiselle tai omistamiselle. Asukkaalla on asumisoikeus rakennuttajayhtiön tai asumisoikeusyhdistyksen omistamaan asuntoon.

Saat oikeuden asumisoikeusasunnon hallintaan, kun maksat asumisoikeusmaksuna 15 % asunnon hankintahinnasta sekä kuukausittain vuokraan verrattavaa käyttövastiketta.

Toimi näin

Hae järjestysnumero kunnalta tai kuntayhteenliittymältä, jonka alueelta haluat hakea asumisoikeusasuntoa. Kun haluat hakea järjestysnumerollasi asumisoikeusasuntoa, hae sitä suoraan siltä asumisoikeustalon omistajalta, jonka asumisoikeustalosta asunnon haluat.

Asumisoikeusasunnon hakemiseksi sinun on aluksi haettava asumisoikeusjärjestysnumero siltä kunnalta, jonka alueelta haet asumisoikeusasuntoa. Tampereella saat järjestysnumeron, kun teet sähköisen numerohakemuksen. Voit myös tulostaa ja täyttää paperihakemuksen, jonka voit jättää esimerkiksi kaupungin palvelupiste Frenckelliin tai lähettää postitse lomakkeessa annettuun osoitteeseen.

Järjestysnumero ilmoitetaan sinulle kirjallisesti noin viikon kuluessa hakemuksesta. Kun olet saanut järjestysnumeron, ilmoittaudu hakijaksi asumisoikeusasuntoja omistavalle yhtiölle ja ilmoita miltä alueelta, minkä kokoisen ja mistä talosta haluat saada asunnon. Asuntojen vapautuessa yhtiö tarjoaa sinulle asuntoa ilmoittamaltasi alueelta. Mikäli samaan asuntoon on useampia kuin yksi hakija, perustuu keskinäinen järjestys asumisoikeusjärjestysnumeroon. Yhtiön ehdotuksesta kaupunki hyväksyy edellytykset täyttävän hakijan asumisoikeuden haltijaksi.

Kenelle ja millä ehdoin

Asumisoikeusasunnon hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella omistusasuntoa. Hakijalla ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Varallisuusrajat eivät koske kuitenkaan yli 55 vuotiaita vaan he voivat aina hakea asumisoikeusasuntoa.

Asumisoikeusasunnon hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella haettua asumisoikeusasuntoa vastaavaa omistusasuntoa. Hänellä ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Varallisuusehdot eivät koske 55 vuotta täyttäneitä hakijoita.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Asumisoikeusasunto on asunto, jota asukas hallitsee mutta ei omista. Hän maksaa asumisestaan kuukausittain maksettavien kulujen lisäksi asumisoikeusmaksun, joka palautetaan hänelle poismuuton yhteydessä rakennuskustannusindeksin muutoksen mukaisesti korjattuna. Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omakseen. Asuntoa tulee käyttää omana vakituisena asuntona. Asunnon saa vuokrata eteenpäin korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Vuokraamiseen täytyy olla erityinen syy.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTampereen kaupunki
Palvelusta vastaaTampereen kaupunki
Alue Tampere
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Tampereen kaupunki
Päivitetty: 20.12.2021