suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Asumisoikeusasunnot

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Pirkkalan kunta
Alue: Pirkkala
Palvelun kieli: suomi

Asumisoikeus on yksityishenkilölle luovutettu pysyvä, elinikäinen oikeus hallita tiettyä asuinhuoneistoa. Asukas lunastaa asumisoikeuden maksamalla talonomistajalle asumisoikeusmaksuna 15 % asunnon hankintahinnasta. Asunnosta pois muuttaessaan asukas saa sijoituksensa takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Asumisesta asumisoikeuden haltija maksaa kuukausittain käyttövastiketta.


Toimi näin

Hae järjestysnumero kunnalta tai kuntayhteenliittymältä, jonka alueelta haluat hakea asumisoikeusasuntoa. Kun haluat hakea järjestysnumerollasi asumisoikeusasuntoa, hae sitä suoraan siltä asumisoikeustalon omistajalta, jonka asumisoikeustalosta asunnon haluat.

Asumisoikeusasunnon hakua varten tarvitset järjestysnumeron, jonka saat Pirkkalassa sijaitsevien asuntojen osalta Pirkkalan kunnan asuntotoimistosta. Järjestysnumeron saannin jälkeen hakijan on jätettävä hakemus talonomistajalle, jonka talosta asumisoikeutta haetaan. Hakemuksesta tulee ilmetä kunnan jononumero.

Ohjeet:

Täytä asumisoikeusasunnon järjestysnumeron hakulomake ruudulla, tulosta, allekirjoita ja lähetä lomake postitse tai tuo se asuntotoimistoon.

Postiosoite: Pirkkalan kunta, asuntotoimisto, Suupantie 11, 33960 Pirkkala. Järjestysnumerohakemuksen voi jättää myös sähköisesti http://www.yhkodit.fi/asumisoikeusjarjestysnumerohakemus/

Lisätietoja antaa Pirkkalan kunnan asuntosihteeri.


Kenelle ja millä ehdoin

Asumisoikeusasunnon hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella omistusasuntoa. Hakijalla ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Varallisuusrajat eivät koske kuitenkaan yli 55 vuotiaita vaan he voivat aina hakea asumisoikeusasuntoa.

Asumisoikeusasunnon hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella omistusasuntoa. Hänellä ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta.

Palvelu on maksullinen.

Asumisesta asumisoikeuden haltija maksaa kuukausittain käyttövastiketta.


Tausta ja lainsäädäntö

Asumisoikeusasunto on asunto, jota asukas hallitsee mutta ei omista. Hän maksaa asumisestaan kuukausittain maksettavien kulujen lisäksi asumisoikeusmaksun, joka palautetaan hänelle poismuuton yhteydessä rakennuskustannusindeksin muutoksen mukaisesti korjattuna. Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omakseen. Asuntoa tulee käyttää omana vakituisena asuntona. Asunnon saa vuokrata eteenpäin korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Vuokraamiseen täytyy olla erityinen syy.


Palvelun toteuttaa: 
Pirkkalan kunta