suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulun kaupunki

Asumisoikeusasunnot

  • Palvelu
  • Oulu
  • Julkinen palvelu

Asumisoikeusasuminen on vaihtoehto vuokra- ja omistusasumiselle.

Saat oikeuden asumisoikeusasunnon hallintaan, kun maksat asumisoikeusmaksuna 15 % asunnon hankintahinnasta sekä kuukausittain käyttövastiketta. Kun luovut asumisoikeusasunnosta, saat asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä korotettuna.

Oulussa on noin 1 800 asumisoikeusasuntoa.

Toimi näin

Hae järjestysnumero kunnalta tai kuntayhteenliittymältä, jonka alueelta haluat hakea asumisoikeusasuntoa. Kun haluat hakea järjestysnumerollasi asumisoikeusasuntoa, hae sitä suoraan siltä asumisoikeustalon omistajalta, jonka asumisoikeustalosta asunnon haluat.

Hae ensin asumisoikeusasunnon järjestysnumero sähköisellä palvelulla. Voit hakea järjestysnumeroa myös lomakkeella. Toimita hakulomake Oulu10-asiakaspalvelupisteeseen.

Järjestysnumerot arvotaan arkipäivisin. Saat järjestysnumerosi joko sähköpostilla tai kirjeellä.

Kun olet saanut järjestysnumeron, hae asuntoa asumisoikeustalojen omistajilta.

Katso tarkemmat ohjeet linkistä ”Asumisoikeusasunnon hakuohjeet” ja asumisoikeustalot linkistä "Asumisoikeusasuntojen verkkosivut".

Kenelle ja millä ehdoin

Asumisoikeusasunnon hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella omistusasuntoa. Hakijalla ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Varallisuusrajat eivät koske kuitenkaan yli 55 vuotiaita vaan he voivat aina hakea asumisoikeusasuntoa.

Voit saada asumisoikeusasunnon, jos olet 18 vuotta täyttänyt etkä omista asumistarpeen tyydyttävää asuntoa Oulun alueelta. Asumisoikeusasuntoihin on varallisuusrajat, jotka koskevat vain alle 55-vuotiaita.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Asumisoikeusasunto on asunto, jota asukas hallitsee mutta ei omista. Hän maksaa asumisestaan kuukausittain maksettavien kulujen lisäksi asumisoikeusmaksun, joka palautetaan hänelle poismuuton yhteydessä rakennuskustannusindeksin muutoksen mukaisesti korjattuna. Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omakseen. Asuntoa tulee käyttää omana vakituisena asuntona. Asunnon saa vuokrata eteenpäin korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Vuokraamiseen täytyy olla erityinen syy.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaOulun kaupunki
Palvelusta vastaaOulun kaupunki
Alue Oulu
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Oulun kaupunki
Päivitetty: 1.4.2022