suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Liedon kunta

Asumisoikeusasunnot

  • Palvelu
  • Lieto
  • Julkinen palvelu

Asumisoikeusasuminen on vuokra- ja omistusasumisen välimuoto.

Asumisoikeusasunnot toteutetaan valtion tuella. Asuntorahasto valvoo kohteiden hintaa ja laatua sekä myöntää joko lainaa tai korkotukea 85 % hankkeen kustannuksista.

Omaan asumisoikeuskotiin pääset maksamalla 15 %:n suuruisen asumisoikeusmaksun asunnon hankinta-arvosta. Sen jälkeen maksat kuukausittain käyttövastiketta. Asumisoikeuskodeissa on kahden kuukauden käyttövastikkeen suuruinen vakuusmaksu. Asumisoikeusasuntoa ei tarvitse eikä sitä voi lunastaa omaksi missään asumisen vaiheessa.

Toimi näin

Hae järjestysnumero kunnalta tai kuntayhteenliittymältä, jonka alueelta haluat hakea asumisoikeusasuntoa. Kun haluat hakea järjestysnumerollasi asumisoikeusasuntoa, hae sitä suoraan siltä asumisoikeustalon omistajalta, jonka asumisoikeustalosta asunnon haluat.

Asumisoikeusasunnon järjestysnumeroa haetaan lomakkeella tai sähköisesti. Paperilomakkeen voi palauttaa kunnanviraston yhteispalvelupisteeseen tai osoitteella Liedon Kunta, Asuntoasiat, PL 24, 21420 LIETO.

Kenelle ja millä ehdoin

Asumisoikeusasunnon hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella omistusasuntoa. Hakijalla ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Varallisuusrajat eivät koske kuitenkaan yli 55 vuotiaita vaan he voivat aina hakea asumisoikeusasuntoa.

Mikäli päädyt hakemaan asumisoikeusasuntoa, pitää sinulla olla asumisoikeusasunnon järjestysnumero.

Tausta ja lainsäädäntö

Asumisoikeusasunto on asunto, jota asukas hallitsee mutta ei omista. Hän maksaa asumisestaan kuukausittain maksettavien kulujen lisäksi asumisoikeusmaksun, joka palautetaan hänelle poismuuton yhteydessä rakennuskustannusindeksin muutoksen mukaisesti korjattuna. Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omakseen. Asuntoa tulee käyttää omana vakituisena asuntona. Asunnon saa vuokrata eteenpäin korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Vuokraamiseen täytyy olla erityinen syy.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLiedon kunta
Palvelusta vastaaLiedon kunta
Alue Lieto
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Liedon kunta
Päivitetty: 2.9.2021