suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kouvolan kaupunki

Asumisoikeusasunnot

  • Palvelu
  • Kouvola
  • Julkinen palvelu

Asumisoikeus on vaihtoehto vuokraamiselle ja omistamiselle. Maksamalla asumisoikeusmaksuna 15 % (valtion lainoittamat kohteet) asunnon hankintahinnasta ja sen jälkeen kuukausittain kohtuullista käyttövastiketta saa oikeuden hallita asuntoa omistusasunnon tapaan.

Kouvolassa on useita valtion lainoittamia asumisoikeustaloja, joita välittävät mm. Kiinteistömaailma ja ES-Laatuasunnot Oy. Pienimmät ovat 1h+tk+s:n ja suurimmat 5h+k+s:n käsittäviä huoneistoja.

Toimi näin

Hae järjestysnumero kunnalta tai kuntayhteenliittymältä, jonka alueelta haluat hakea asumisoikeusasuntoa. Kun haluat hakea järjestysnumerollasi asumisoikeusasuntoa, hae sitä suoraan siltä asumisoikeustalon omistajalta, jonka asumisoikeustalosta asunnon haluat.

Täytä hakemus ja palauta se liitteineen Kouvolan kaupungin Asuntoyksikköön Kuusankosken Tekniikka- ja ympäristötalolle.

Tarvitset liitteeksi viimeksi valmistuneesta verotuksesta esitäytetyn veroilmoituksen erittelyosan sekä lisäselvityksen mahdollisesta varallisuudesta. Huom! Tämä kohta ei koske sinua, jos olet yli 55-vuotias.

Asuntoyksikkö ilmoittaa hakemuksen perusteella välittäjälle uuden hakijan nimi- ja yhteystiedot, asumisoikeusnumeron sekä toivomukset kohteen ja asunnon koon suhteen.

Välittäjä on yhteydessä hakijaan ja tarjoaa asuntoa.

Asuntoyksikkö tekee kirjallisen hyväksynnän, mikäli hakemus on kunnossa liitteineen, eikä varallisuus ylity.

Sovi asumisoikeussopimuksesta ja maksuista välittäjän kanssa.

Kenelle ja millä ehdoin

Asumisoikeusasunnon hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella omistusasuntoa. Hakijalla ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Varallisuusrajat eivät koske kuitenkaan yli 55 vuotiaita vaan he voivat aina hakea asumisoikeusasuntoa.

Asumisoikeusasunnon saanti ei ole riippuvainen tuloista. Edellytyksenä on täysi-ikäisyys ja valtion lainoittamissa kohteissa se, ettei hakija omista kohtuullisen asumistarpeen tyydyttävää asuntoa paikkakunnalla eikä hänellä ole varoja sellaisen hankkimiseen. Huomioitava varallisuus ei saa ylittää 50 % vastaavan asunnon käyvästä vapaasta hinnasta. Velkainen omistusasunto ei ole este asumisoikeusasunnon saamiselle. Yli 55-vuotiaiden varallisuus ei vaikuta asumisoikeuden saantiin.

Asumisoikeusasuntoa ei voi nykyisen lainsäädännön mukaan lunastaa omaksi. Asumisoikeudesta luovutaan ilmoittamalla siitä talonomistajalle. Mikäli uutta asumisoikeuden haltijaa ei löydy, on talon omistaja velvollinen lunastamaan asumisoikeuden kolmen kuukauden kuluessa luopumisilmoituksesta.

Asunnosta luovuttaessa asumisoikeusmaksu palautetaan rakennuskustannusindeksin muutoksella korotettuna. Luovutushintaan lasketaan mukaan myös haltijoiden huoneistoon tekemien tai hallinta-aikanaan rahoittamien kohtuullisten parannusten arvo luovutushetkellä. Tätä arvoa määrättäessä on otettava huomioon parannustöistä aiheutuneet kustannukset, töiden ajankohta, niiden jäljellä oleva hyöty ja muut seikat.

Mikäli kohteeseen ei aikaisemmin tehdä uutta asumisoikeussopimusta, myös vastuu käyttövastikkeesta säilyy kolme kuukautta luopumisilmoituksesta.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Asumisoikeusasunto on asunto, jota asukas hallitsee mutta ei omista. Hän maksaa asumisestaan kuukausittain maksettavien kulujen lisäksi asumisoikeusmaksun, joka palautetaan hänelle poismuuton yhteydessä rakennuskustannusindeksin muutoksen mukaisesti korjattuna. Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omakseen. Asuntoa tulee käyttää omana vakituisena asuntona. Asunnon saa vuokrata eteenpäin korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Vuokraamiseen täytyy olla erityinen syy.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKouvolan kaupunki
Palvelusta vastaaKouvolan kaupunki
Alue Kouvola
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kouvolan kaupunki
Päivitetty: 1.4.2020