suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kotkan kaupunki

Asumisoikeusasunnot

  • Palvelu
  • Kotka
  • Julkinen palvelu

Asumisoikeusasuntoon pääset, kun olet tehnyt asunnon omistajan kanssa asumisoikeussopimuksen ja maksanut asumisoikeusmaksuna osan asunnon hankintahinnasta. Valtion lainoittamissa kohteissa asumisoikeusmaksu on enintään 15 prosenttia asuntolainoituksen perustana olevasta hankinta-arvon osuudesta. Asumisesi aikana maksat kuukausittain käyttövastiketta, jolla katetaan asumisoikeustalojen pääoma- ja ylläpitokulut. Vakuutena on kahden kuukauden käyttövastike. Asumisoikeusasuntoa et voi lunastaa omaksesi.

Toimi näin

Hae järjestysnumero kunnalta tai kuntayhteenliittymältä, jonka alueelta haluat hakea asumisoikeusasuntoa. Kun haluat hakea järjestysnumerollasi asumisoikeusasuntoa, hae sitä suoraan siltä asumisoikeustalon omistajalta, jonka asumisoikeustalosta asunnon haluat.

Asumisoikeusasunnon saamiseksi Kotkasta sinun on haettava järjestysnumeroa Kotkan kaupunkisuunnittelusta. Voit täyttää järjestysnumerohakemuksen Kotkan kaupan kaupungin verkkosivuilla. Kotkan kaupunki kirjaa hakemuksen ja ilmoittaa järjestysnumeron sinulle kirjallisesti sähköpostitse tai kirjeitse. Kun olet saanut järjestysnumeron, ilmoittaudu hakijaksi alueella toimivalle asumisoikeusyhtiölle ja ilmoita, miltä alueelta tai mistä talosta haluat saada asunnon. Asuntojen vapautuessa yhtiö tarjoaa sinulle asuntoa ilmoittamaltasi alueelta. Asumisoikeusyhtiön ehdotuksesta Kotkan kaupunki hyväksyy edellytykset täyttävät asumisoikeuden hakijat järjestysnumeroiden mukaisessa järjestyksessä.

Kenelle ja millä ehdoin

Asumisoikeusasunnon hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella omistusasuntoa. Hakijalla ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Varallisuusrajat eivät koske kuitenkaan yli 55 vuotiaita vaan he voivat aina hakea asumisoikeusasuntoa.

Alle 55-vuotiaille hakijoille on omaisuusrajat (50 %:a asunnon arvosta). Omaisuus ei ole kuitenkaan este asunnon hakemiselle.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Asumisoikeusasunto on asunto, jota asukas hallitsee mutta ei omista. Hän maksaa asumisestaan kuukausittain maksettavien kulujen lisäksi asumisoikeusmaksun, joka palautetaan hänelle poismuuton yhteydessä rakennuskustannusindeksin muutoksen mukaisesti korjattuna. Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omakseen. Asuntoa tulee käyttää omana vakituisena asuntona. Asunnon saa vuokrata eteenpäin korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Vuokraamiseen täytyy olla erityinen syy.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKotkan kaupunki
Palvelusta vastaaKotkan kaupunki
Alue Kotka
Palvelun kieletenglanti, suomi
Tekstistä vastaa: Kotkan kaupunki
Päivitetty: 11.2.2020