suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kangasalan kaupunki

Asumisoikeusasunnot

  • Palvelu
  • Kangasala
  • Julkinen palvelu

Asumisoikeusasunto on vaihtoehto omistus ja vuokra-asunnolle ilman tulorajoja ja huoneistoneliömetrirajoituksia, alle 55-vuotiailla on varallisuusrajat. Asumisoikeus on yksityishenkilölle luovutettu pysyvä, elinikäinen oikeus hallita yhtä asuntoa.

Asukas lunastaa asumisoikeuden maksamalla talonomistajalle asumisoikeusmaksuna 15 % asunnon hankintahinnasta. Asumisesta asumisoikeuden haltija maksaa kuukausittain käyttövastiketta. Asumisoikeusasunnosta on aina mahdollisuus luopua, jos talon omistaja ei kolmen kuukauden kuluessa asunnon irtisanomisilmoituksesta löydä uutta haltijaa, lunastaa talon omistaja asunnon. Asunnosta pois muuttaessaan asumisoikeuden haltija saa asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Asumisoikeussopimus käy lainan vakuutena pankkiin. Asuntoon on myös mahdollista saada asumistukea, jos edellytykset täyttyvät, lisätietoa saat Kelan verkkosivuilta.

YH Kodit Oy, TA-Asumisoikeus Oy ja AVO-Asumisoikeus Oy omistavat Kangasalla sijaitsevat asumisoikeusasunnot, joita on rakennettu 440 asuntoa. Uutena toimijana on tulossa AVAIN- Asumisoikeus Oy yhteensä 39 rakennettavalla asunnolla.

Toimi näin

Hae järjestysnumero kunnalta tai kuntayhteenliittymältä, jonka alueelta haluat hakea asumisoikeusasuntoa. Kun haluat hakea järjestysnumerollasi asumisoikeusasuntoa, hae sitä suoraan siltä asumisoikeustalon omistajalta, jonka asumisoikeustalosta asunnon haluat.

Asumisoikeutta hakevan on ilmoittauduttava kunnalle, jonka alueelta hän hakee asumisoikeutta. Kunnat voivat muodostaa myös yhteisen hakualueen. Hakijana saat kunnalta asumisoikeusasunnon hakemiseksi järjestysnumeron. Järjestysnumeroa haetaan kohteesta riippumatta samalla hakemuksella linkin kautta. Kun järjestysnumero on saatu, tehdään asuntohakemus asunnon omistajataholle (YH Kodit Oy, TA-Asumisoikeus Oy, AVO-Asumisoikeus Oy ja AVAIN-Asumisoikeus Oy) omistajatahon nettisivuilla.

Lisätietoa saa Kangasalan kaupungin asuntoasioiden toimistosihteeriltä tai asumisoikeus- ja osaomistusasunnot -verkkosivuilta.

Kenelle ja millä ehdoin

Asumisoikeusasunnon hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella omistusasuntoa. Hakijalla ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Varallisuusrajat eivät koske kuitenkaan yli 55 vuotiaita vaan he voivat aina hakea asumisoikeusasuntoa.

Asumisoikeusasunnon hakija tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella perheen kokoa vastaavaa omistusasuntoa. Hänellä ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Käypä hinta lasketaan kunnassa asumisoikeusmaksusta haltijaksi hyväksymisen yhteydessä.

Hakija, joka on täyttänyt 55 vuotta tai asumisoikeusasunnosta toiseen vaihtava voi omistaa myös omistusasunnon ja hänellä saa olla varallisuutta.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Asumisoikeusasunto on asunto, jota asukas hallitsee mutta ei omista. Hän maksaa asumisestaan kuukausittain maksettavien kulujen lisäksi asumisoikeusmaksun, joka palautetaan hänelle poismuuton yhteydessä rakennuskustannusindeksin muutoksen mukaisesti korjattuna. Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omakseen. Asuntoa tulee käyttää omana vakituisena asuntona. Asunnon saa vuokrata eteenpäin korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Vuokraamiseen täytyy olla erityinen syy.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKangasalan kaupunki
Palvelusta vastaaKangasalan kaupunki
Alue Kangasala
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kangasalan kaupunki
Päivitetty: 28.5.2020