suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Hollolan kunta

Asumisoikeusasuminen

  • Palvelu
  • Hollola
  • Julkinen palvelu

Asukas maksaa asumisestaan kuukausikulujen lisäksi maksun, joka palautetaan hänelle poismuuton yhteydessä rakennuskustannusindeksin muutoksen mukaisesti korjattuna.

Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omakseen. Asuntoa voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet. Asuntoa tulee käyttää omana vakituisena asuntona, ja sen vuokraamista toiselle on rajoitettu yleisesti kahteen vuoteen.

Toimi näin

Hae järjestysnumero kunnalta tai kuntayhteenliittymältä, jonka alueelta haluat hakea asumisoikeusasuntoa. Kun haluat hakea järjestysnumerollasi asumisoikeusasuntoa, hae sitä suoraan siltä asumisoikeustalon omistajalta, jonka asumisoikeustalosta asunnon haluat.

Asumisoikeutta hakevan on ilmoittauduttava kunnalle, jonka alueelta hän hakee asumisoikeutta. Kunnat voivat muodostaa myös yhteisen hakualueen. Hakija saa kunnalta asumisoikeusasunnon hakemiseksi järjestysnumeron.

Hollola ja Lahti ovat yhteistä hakualuetta.

Hae asumisoikeuden järjestysnumeroa sähköisellä lomakkeella.

Kenelle ja millä ehdoin

Asumisoikeusasunnon hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella omistusasuntoa. Hakijalla ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Varallisuusrajat eivät koske kuitenkaan yli 55 vuotiaita vaan he voivat aina hakea asumisoikeusasuntoa.

Asumisoikeusasunnon hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella omistusasuntoa. Hänellä ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta.

Varallisuusrajaa ei ole 55 vuotta täyttäneillä.

Tausta ja lainsäädäntö

Asumisoikeusasunto on asunto, jota asukas hallitsee mutta ei omista. Hän maksaa asumisestaan kuukausittain maksettavien kulujen lisäksi asumisoikeusmaksun, joka palautetaan hänelle poismuuton yhteydessä rakennuskustannusindeksin muutoksen mukaisesti korjattuna. Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omakseen. Asuntoa tulee käyttää omana vakituisena asuntona. Asunnon saa vuokrata eteenpäin korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Vuokraamiseen täytyy olla erityinen syy.

Palvelun toteuttaa

Hollolan kunta, Lahden kaupunki

Palvelusta vastaa

Hollolan kunta
Tekstistä vastaa: Hollolan kunta
Päivitetty: 4.4.2023