suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Asumisoikeus- ja osaomistusasunnot

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Naantalin kaupunki
Alue: Naantali
Palvelun kieli: suomi

Naantalissa on kolmen eri toimijan asumisoikeus- ja osaomistusasuntoja koko kanta-Naantalin alueella.

Asumisoikeusasunto on asunto, jota asukas hallitsee mutta ei omista. Hän maksaa asumisestaan kuukausikulujen lisäksi maksun, joka palautetaan hänelle poismuuton yhteydessä. Asukas maksaa 10-15 % asunnon hinnasta asumisoikeusmaksuna ja saa maksua vastaan pysyvän asumisoikeuden. Asuntoa ei voi lunastaa omaksi. Asumisoikeusasuntoja hallinnoivat ulkopuoliset asumisoikeusyhtiöt, jotka myös päättävät asukasvalinnasta.

Osaomistusasunnolla tarkoitetaan asumismuotoa, jossa asukas sijoittaa aluksi 10-20 % asunnon hankintahinnasta ja saa omistukseensa vähemmistöosuuden asunnon hallinnasta.


Toimi näin

Hae järjestysnumero kunnalta tai kuntayhteenliittymältä, jonka alueelta haluat hakea asumisoikeusasuntoa. Kun haluat hakea järjestysnumerollasi asumisoikeusasuntoa, hae sitä suoraan siltä asumisoikeustalon omistajalta, jonka asumisoikeustalosta asunnon haluat.


Kenelle ja millä ehdoin

Asumisoikeusasunnon hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella omistusasuntoa. Hakijalla ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Varallisuusrajat eivät koske kuitenkaan yli 55 vuotiaita vaan he voivat aina hakea asumisoikeusasuntoa.

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Asumisoikeusasunto on asunto, jota asukas hallitsee mutta ei omista. Hän maksaa asumisestaan kuukausittain maksettavien kulujen lisäksi asumisoikeusmaksun, joka palautetaan hänelle poismuuton yhteydessä rakennuskustannusindeksin muutoksen mukaisesti korjattuna. Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omakseen. Asuntoa tulee käyttää omana vakituisena asuntona. Asunnon saa vuokrata eteenpäin korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Vuokraamiseen täytyy olla erityinen syy.


Palvelun toteuttaa: V-S Asumisoikeus Oy (VASO), TA-Asumisoikeus Oy ja YH Kodit Oy (ostopalvelu tai muu sopimussuhde)