suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Helsingin kaupunki

Asumisen tuen tukiasuminen

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Tukiasumista on solutukiasunnoissa, tukikodeissa ja pienasunnoissa.

Asukkaaksi hakeudutaan asumisen tuen SAS-toiminnan kautta.

Asuminen on vuokrasopimuspohjaista ja perustuu asuinhuoneiston vuokrausta koskevaan lakiin täydennettynä asumissopimuksella.

Solutukiasunnoissa ja neljässä tukikodissa on sosiaaliohjaajien kotikäyntejä. Neljässä tukikodissa ja Roihuvuoren tukiasunnoissa ohjaaja on paikalla virka-aikana. Kulosaaren tukikoti on ympärivuorokautisesti valvottu.

Pienasunnot on tarkoitettu itsenäiseen asumiseen, mutta muuttovaiheessa voivat asukkaat saada lähityön tukea, mm kotikäynnein ja säännöllisin tapaamisin muutaman kuukauden ajan. Osa pienasunnoista on pysyvän lähityön piirissä.

Solutukiasuntojen ja tukikotien sosiaalityöstä vastaavat asumisen tuen sosiaalityöntekijät. Pienasuntojen sosiaalityö on alueellistettu.

Kenelle ja millä ehdoin

Tukiasunnot on tarkoitettu yli 18-vuotiaille asunnottomille yksinäisille miehille ja naisille sekä pariskunnille, joilla asumisessaan ja elämänhallinnassaan on tuen tarvetta.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Asunnottomille ja asunnottomuuden uhkaamille henkilöille tarjotaan ohjausta ja neuvontaa, jossa asiakkaan tilanne kartoitetaan kokonaisuutena. Palveluohjauksessa ratkotaan asuntoasiaa ja ohjataan asiakas tarvittaessa hänelle soveltuvien sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjäksi.

Neuvojat kertovat, mitä palveluita on tarjolla, miten niihin hakeudutaan ja mitä niiden käyttö edellyttää. He neuvovat tarvittaessa erilaisten taloudellisten tukien hakemisessa ja yhteensovittamisessa. Neuvojat opastavat myös eri järjestöjen tuottamien asunnottomuuspalveluiden pariin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Palvelusta vastaaHelsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Helsingin kaupunki
Päivitetty: 8.12.2021