suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Asumisen sosiaalityö ja sosiaalinen kuntoutus

  • Palvelu
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu

Asumisen sosiaalityö: asunnottomille, mielenterveyskuntoutujille ja asunnottomana vankilasta vapautuville on osa Vantaan kaupungin aikuisten ja nuorten sosiaalipalveluita. Vantaan asumisen sosiaalityön tiimit työskentelevät asiakkaan kanssa tilanteissa, joissa asunnottomuus tai vahva tuen tarve on pitkäaikaista ja lyhytaikaisia tai kevyitä palveluita on jo kokeiltu. Asumisen sosiaalityössä työskennellään toipumisorientaation viitekehyksen mukaisesti. Asumisen sosiaalityössä työskentelee kolme tiimiä: asunnottomien sosiaalityön tiimi, mielenterveyskuntoutujien asumisen tuen tiimi ja asunnottomana vankilasta vapautuvien tiimi.

Asumisen sosiaaliohjaus: on suunnitelmallista ja tavoitteellista sosiaaliohjausta hajasijoitetuissa asunnoissa asuville asumisen asioissa tukea tarvitseville vantaalaisille. Tavoitteena on tukea asiakasta omatoimiseen ja itsenäiseen elämään ja asumiseen. Asumisen sosiaaliohjaukseen ohjaudutaan pääsääntöisesti Asumisen sosiaalityön kautta.

Vantaan kaupungin häätöjä ennaltaehkäisevän asumisen sosiaaliohjauksen tavoitteena on turvata asumisen jatkuminen nykyisessä asunnossa. Yhteydenottoa toivotaan asumisen ongelmissa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Asumistilanne selvitetään kokonaisvaltaisesti. Asumisen sosiaaliohjaaja ohjaa ja neuvoo vuokranmaksusuunnitelman laatimisessa, taloudenhallinnassa, etuuksien hakemisessa ja ohjaa tarvittaessa muihin palveluihin.

Tavoitevalmennusryhmä Noste on yksilö- ja ryhmämuotoista sosiaalista kuntoutusta, jota toteutetaan kaksivuotisena hankkeena. Tavoitteena on asiakkaan sosiaalisen toimintakyvyn vahvistuminen, syrjäytymisen ehkäiseminen ja osallisuuden edistäminen. Sosiaalinen kuntoutus on tavoitteellista ja suunnitelmallista työskentelyä, jossa työskentelyote on vahvasti ratkaisukeskeinen ja palveluohjauksellinen. Palvelu alkaa kesän 2021 aikana.

Sosiaaliseen kuntoutukseen kuuluu mm:

sosiaalisen toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen selvittäminen

kuntoutusneuvonta ja -ohjaus sekä tarvittaessa kuntoutuspalvelujen yhteensovittaminen

valmennus arkipäivän toiminnoista suoriutumiseen ja elämänhallintaan

ryhmätoiminta ja tuki sosiaalisiin vuorovaikutussuhteisiin

muut tarvittavat sosiaalista kuntoutumista edistävät toimenpiteet

Steppi tarjoaa yksilöllistä tehostettua sosiaaliohjausta, jossa tavoitteena on asiakkaan sosiaalisen toimintakyvyn vahvistuminen, syrjäytymisen ehkäiseminen ja osallisuuden edistäminen. Tukea voi saada esimerkiksi arkipäivän toiminnoista suoriutumiseen...

Kenelle ja millä ehdoin

Vantaan asumisen sosiaalityön tiimit työskentelevät asiakkaan kanssa tilanteissa, joissa asunnottomuus tai vahva tuen tarve on pitkäaikaista ja lyhytaikaisia tai kevyitä palveluita on jo kokeiltu muissa sosiaalipalveluissa. Sosiaalisen kuntoutuksen palvelut ovat vantaalaisille sosiaalista kuntoutusta tarvitseville.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVantaan kaupunki
Palvelusta vastaaVantaan kaupunki
Alue Vantaa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Vantaan kaupunki
Päivitetty: 5.12.2021