suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymä

Asumisen palvelut

  • Palvelu
  • 21 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kolpeneen palvelukeskus tarjoaa asumisen palveluja kehitysvammaisille ja autisminkirjon henkilöille.

Ohjausta ja valmennusta voi saada omaan asuntoon yksilöllisen suunnitelman mukaisesti.

Palvelukeskuksellamme on asuntoryhmiä ja ryhmäasuntoja sekä Rovaniemellä että Sodankylässä. Laatukriteerit täyttävät asuntomme ovat esteettömiä ja sijaitsevat palveluiden läheisyydessä. Asuntoryhmäasuminen mahdollistaa vaikeavammaiselle sekä paljon tukea tarvitsevalle asiakkaalle asumisen omassa asunnossa. Asuntoryhmän yhteiset tilat sijaitsevat kodin välittömässä läheisyydessä. Asiakas saa palvelut kotiin yksilöllisen suunnitelman mukaisesti ja henkilökuntaa on tarvittaessa paikalla vuorokauden ympäri. Oma asunto tukee itsenäistymistä ja vastuunottoa omasta elämästä.

Kolpeneen palvelukeskus tarjoaa myös muuttovalmennusta. Muuttovalmennuksella pyritään valmistamaan kehitysvammaista ja hänen läheisiään tulevaan elämänmuutokseen. Kolpeneen muuttovalmennus toteutetaan yksilöllisen muuttosuunnitelman mukaan. Muuttovalmennuksen avulla mahdollistetaan muutto uuteen kotiin mahdollisimman onnistuneesti.

Kolpeneen palvelukeskuksessa Rovaniemellä on myös pitkäaikaiseen asumiseen tarkoitettuja vaativan erityisen tuen palveluja. Kokonaisvaltainen, yksilöllisistä tarpeista lähtevä palvelu on tarkoitettu asiakkaille, joiden toimintakyky on vamman vuoksi heikentynyt tai estynyt. Erityishuoltona toteutetun pitkäaikaisen asumisen tavoitteena on tarjota asiakkaalleen yksilölliseen suunnitelmaan perustuva, hyvä ja aktiivinen elämä.

Asumisen palveluja toteutetaan myös lyhytaikaisina palveluina asiakkaan elämäntilanteen niin vaatiessa.

Toimi näin

Kolpeneen palvelukeskuksen tarjoamia asumisen palveluita varten tarvitset kotikuntasi tekemän päätöksen hoidon antamisesta sekä kotikuntasi myöntämän maksusitoumuksen. Sopivan palvelumuodon arviointia sekä palveluihin hakeutumista varten sinun tulisi olla yhteydessä kotikuntasi vammaispalveluista vastaavaan henkilöön tai lääkinnällisestä kuntoutuksesta vastaavaan henkilöön.

Kenelle ja millä ehdoin

Asumisen palveluja järjestetään autisminkirjon asiakkaille, kehitysvammaisille sekä moni- ja liikuntavammaisille nuorille ja ikääntyville asiakkaille.

Palvelu on maksullinen.

Asuntoryhmäasumisessa asiakkaalta peritään asukaskohtaiseen sopimukseen perustuva vuokra. Lisäksi ravinnosta peritään ateriakorvaus.

Pitkäaikaisesta kuntouttavasta asumisesta asiakkaalta peritään täyden ylläpidon asiakasmaksu.

Maksut perustuvat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettuun asetukseen.

Asukkaan kotikunta maksaa kuntayhtymän perussopimukseen ja yhtymävaltuuston hyväksymään talousarvioon perustuen määrätyn, kuntayhtymän hinnaston mukaisen hinnan.

Tausta ja lainsäädäntö

Tehostettua palveluasumista järjestetään niille, joilla hoidon ja huolenpidon tarve on sairauden, ikääntymisen tai vamman takia ympärivuorokautista. Tehostettu palveluasuminen voi olla jatkuvaa tai lyhytaikaista. Siihen kuuluu hoidon, huolenpidon ja ohjauksen lisäksi asukkaan toimintakykyä ylläpitävä ja edistävä toiminta, ulkoilu ja liikunta, ateria- ja vaatehuolto, peseytymis- ja siivouspalvelut sekä muut tarvittavat palvelut ympärivuorokautisesti.

Asukkaat voivat kalustaa asuntonsa itse. He maksavat asumisesta tehostetun palveluasumisen maksut, vuokran sekä muut asumis-, ruoka- ja lääkekulut. Tehostettua palveluasumista tarjoavat julkiset ja yksityiset palveluntuottajat.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaKolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymä
Alue Enontekiö, Inari, Kemi, Kemijärvi, Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Ranua, Rovaniemi, Salla, Savukoski, Simo, Sodankylä, Tervola, Tornio, Utsjoki, Ylitornio
Palvelun kieletsuomi, viittomakieli
Tekstistä vastaa: Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymä
Päivitetty: 15.5.2020