suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Maanmittauslaitos

Arkistotietopalvelu kiinteistöistä

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Vanhojen maanmittaustoimitusten ja kirjaamispäätösten asiakirjoja joudutaan tutkimaan silloin kun tarvittavaa tietoa ei ole rekisteröity kiinteistörekisteriin tai lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Joissain tilanteissa esimerkiksi tieoikeus tai muu rasite joudutaan selvittämään aiemmin tehtyjen maanmittaustoimitusten asiakirjoista. Toinen tyypillinen tilanne on mahdollisesti kadonneen rajamerkin (rajapyykki) etsintä maastossa: toimituskartalla näkyvät rajamitat eli etäisyydet viereisiin rajamerkkeihin helpottavat etsintää. Historian tutkijoita saattaa kiinnostaa maanmittaustoimitusten kokouspöytäkirjat, joista selviää keitä kokouksessa on ollut paikalla ja miten asian käsittely on edennyt.

Maanmittaustoimitusten asiakirjoja löytyy arkistostamme 1700-luvulta asti. Kirjaamisasioiden päätöksiin liittyviä asiakirjoja (lainhuudot, kiinnitykset, erityiset oikeudet) on Maanmittauslaitoksen arkistossa vuodesta 1994 alkaen. Sitä vanhemmat asiakirjat on siirretty maakunta-arkistoihin. Suuri osa arkistoasiakirjoista on skannattu ja siten sähköisessä muodossa nähtävillä kaikissa palvelupisteissämme. Asiakirjat tulevat myöhemmin saataville myös Maanmittauslaitoksen asiointipalvelun kautta. Sopimusasiakkaille / ammattikäyttäjille asiakirjat ovat jo nyt saatavilla verkon kautta (Kiinteistötietopalvelu).

Tietopalvelua annetaan myös ajankohtaisiin asioihin liittyvistä asiakirjoista esimerkiksi myönnetyistä lunastus- tai tutkimusluvista.

Toimi näin

Asiakirjoja voi katsella virkailijan avustuksella Maanmittauslaitoksen palvelupisteissä. Varmista palvelupisteen aukioloajat verkkosivuiltamme. Asiakirjakopioita voi tilata yhteydenottolomakkeella (web-lomake), puhelimitse tai sähköpostitse.

Kenelle ja millä ehdoin

Arkistoaineiston omatoiminen tutkiminen palvelupisteessä mikrofilmeiltä tai vastaavilta ei ole mahdollista. Mikäli asiakirjaa ei ole vielä skannattu sähköiseen arkistoon, tehdään skannaustilaus. Tilaus on asiakkaalle maksuton. Tilatut asiakirjat tulevat saataville yleensä muutamassa päivässä.

Jos asiakirja sisältää henkilötietoja kuten henkilötunnus, osoite tai tilinumero, ne poistetaan mustaamalla ennen asiakirjakopion luovuttamista. Osa asiakirjoista on salassa pidettäviä ja niiden luovuttamisesta päätetään tapauskohtaisesti.

Vireillä olevaan asiaan (esimerkiksi meneillään oleva maanmittaustoimitus tai kirjaamisasia) liittyvää asiakirjapalvelua antaa tarvittaessa asian käsittelijä (yleensä toimitusinsinööri tai kirjaamissihteeri).

Palvelu on maksullinen.

Asiakirjoihin tutustuminen palvelupisteessä tapahtuu asiakaspalvelusihteerin avustuksella ja on useimmiten maksutonta. Jos palvelutapahtuma kestää kuitenkin yli 15 minuuttia, asiakkaalta voidaan periä palvelumaksu. Asiakirjoista annettavat kopiot ovat maksullisia. Tarkemmat tiedot Maanmittauslaitoksen verkkosivuilla olevassa hinnastossa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaMaanmittauslaitos
Palvelusta vastaaMaanmittauslaitos
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Maanmittauslaitos
Päivitetty: 1.3.2022