Apuvälinepalvelut
- Palvelu
- 13 kuntaa
- Julkinen palvelu
Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden tarkoituksena on
• edistää henkilön kuntoutumista,
• tukea, ylläpitää tai parantaa toimintakykyä jokapäiväisissä toiminnoissa
• ehkäistä toimintakyvyn heikkenemistä.
Apuvälineen voi saada henkilö, jolla on toimintakykyä heikentävä ja itsenäistä selviytymistä vaikeuttava lääketieteellisin perustein todettu sairaus, vamma tai kehitysviivästymä.
Apuvälineen hankinta käynnistyy asiakkaan, hänen läheistensä ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyössä laatiman suunnitelman pohjalta.
Apuvälinepalvelut sisältävät
• apuvälineen arvioinnin,
• käyttöön luovutuksen,
• käytössä olevan apuvälineen ylläpidon ja
• apuvälineen käytön päättymiseen liittyvät toimet.
Tavoitteena on löytää asiakkaan tarpeisiin, toimintakykyyn ja toimintaympäristöön soveltuva apuvälineratkaisu. Apuvälineen soveltuvuus kokeillaan aidossa toimintaympäristössä.
Apuvälineen tarve voi olla jatkuva tai tilapäinen ja lyhytaikainen. Vaativien apuvälineiden arviointi, kokeilu ja hankinta kestävät kauemmin kuin tavallisimpien apuvälineiden. Joskus apuvälineen saamiseksi riittää yksi tapaaminen apuvälinealan asiantuntijan kanssa.
Toimi näin
Terveysasemien fysioterapian tai kuntoutuksen toimipisteistä saat liikkumista ja päivittäisiä toimintoja helpottavat perusapuvälineet, kuten hygienia- ja liikkumisen apuvälineet ja erilaiset tuet.
Siun soten apuvälinekeskuksesta saat Joensuun kantakaupungin alueen perusterveydenhuollon apuvälinepalvelut, sekä erikoissairaanhoidon osalta lasten ja aikuisten erikoisapuvälineet, kuten sähköiset liikkumisen apuvälineet, kommunikoinnin ja tietokoneen käytön apuvälineet ja raajaproteesit. Erikoissairaanhoidon apuvälineisiin liittyvään asiointiin tarvitset lääkärin tai julkisen sosiaali- tai terveydenhuollon kuntoutus- tai fysioterapiayksikön tai kuntoutuslaitoksen terveydenhuollon ammattihenkilön kirjallisen lähetteen.
Kun koet tarvitsevasi apuvälineen, ota yhteyttä Siun soten terveysaseman fysioterapian tai kuntoutuksen toimipisteeseen.
Pohjois-Karjalan keskussairaalasta saat
• hengityssairaiden apuvälineet keuhkoklinikan kautta
• näön apuvälineet silmäkeskuksen kautta
• kuulon apuvälineet korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikan kautta
• rintaproteesit kirurgian klinikan kautta
Kenelle ja millä ehdoin
Siun sotessa apuvälinepalvelut perustuvat alueelliseen palvelusuunnitelmaan ja saatavuusperustesuositukseen Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän alueella.
Palvelu on maksuton.
Tausta ja lainsäädäntö
Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden saamisen edellytyksenä on alan asiantuntijan toteama apuvälineen tarve. Asiantuntija voi tapauksesta riippuen olla esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kuntohoitaja. Apuvälineitä ovat muun muassa pyörätuolit, kävelykepit, suihkutuolit sekä näön, kuulon ja kommunikoinnin apuvälineet.
Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Julkisesta terveydenhuollosta maksuttomasti lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, WC-korokkeet, sängynjalankorokkeet, pyörätuolit ja erilaiset kävelytelineet.
Terveydenhuoltolaki