suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Sipoon kunta

Apuvälinepalvelut

  • Palvelu
  • Sipoo
  • Julkinen palvelu

Voit saada terveyskeskuksesta lainaan apuvälineen, kun sinulla on vammasta, sairaudesta tai ikääntymisestä johtuva toiminnan haitta, joka rajoittaa selviytymistäsi päivittäisissä toiminnoissa toimintaympäristössäsi. Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Julkisesta terveydenhuollosta maksuttomasti lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, wc-korottajat, sängynjalankorottajat, suihkutuolit ja pyörätuolit.

Voit itse tehdä aloitteen apuvälinetarpeesta. Sen voi myös tehdä omaisesi tai muu läheinen henkilö, terapeutti, lääkäri tai muu tilanteesi tunteva sosiaali- tai terveydenhuollon työntekijä. Apuvälineyksikkö neuvoo ja opastaa apuvälineiden lainaamisessa ja käytössä.

Kun saat apuvälineen lainaan, et saa luovuttaa sitä toiselle käyttäjälle. Sinun tai läheisesi vastuulla on apuvälineen säännöllinen huolto ja puhdistus, ruuvien kireyden tarkistaminen.

Apuvälineen kuljettamisesta vastaa välineen käyttäjä tai hänen omaisensa. Apuvälineyksikkö huolehtii tarvittaessa suurien apuvälineiden kuten sänkyjen kuljettamisesta.

Toimi näin

Jos sinulla on kysyttävää apuvälineistä, voit ottaa yhteyttä suoraan apuvälineyksikköön.

Varaa aika apuvälineen tarpeen arviointiin, lainaukseen ja käytön opastukseen apuvälineyksiköstä. Apuvälinevastaavalla on puhelinaika ma–ti klo 8–9 ja to–pe klo 8–9. Voit myös ottaa yhteyttä sähköpostitse.

Kenelle ja millä ehdoin

Apuvälineitä lainataan terveyskeskuksen hoitovastuulla oleville sipoolaisille.

Palvelu on maksuton.

Apuvälineen lainaus on maksutonta. Yksilölliset henkilökohtaiset apuvälineet kuten proteesit, tukisukat ja erikoiskengät hankit itse kunnan antamalla maksusitoumuksella.

Tausta ja lainsäädäntö

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden saamisen edellytyksenä on alan asiantuntijan toteama apuvälineen tarve. Asiantuntija voi tapauksesta riippuen olla esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kuntohoitaja. Apuvälineitä ovat muun muassa pyörätuolit, kävelykepit, suihkutuolit sekä näön, kuulon ja kommunikoinnin apuvälineet.

Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Julkisesta terveydenhuollosta maksuttomasti lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, WC-korokkeet, sängynjalankorokkeet, pyörätuolit ja erilaiset kävelytelineet.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSipoon kunta
Palvelusta vastaaSipoon kunta
Alue Sipoo
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Sipoon kunta
Päivitetty: 11.3.2021