suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulunkaaren kuntayhtymä

Apuvälinepalvelut

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Terveysasemilla sijaitsevista apuvälinelainaamoista luovutetaan tavanomaisia päivittäiseen toimintaan ja liikkumiseen liittyviä apuvälineitä lyhyt- ja pitkäaikaislainaan. Apuvälinekäynnit ja apuvälineiden lainaus on maksutonta. Asiakkaalle voidaan myös tarvittaessa hankkia yksilöllisiä apuvälineitä, esim. peruukkeja tai proteeseja maksusitoumuksella apuvälineiden toimittajilta.

Katso apuvälineiden saatavuusperusteet Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin www-sivuilta.

Terveyskeskus ei tarjoa apuvälineiden kotiinkuljetusta eikä noutopalvelua muuten kuin poikkeustapauksissa erikseen sovittuna. Apuväline tulee palauttaa käytön loputtua apuvälinelainaamoon ehjänä ja puhtaana. Jos apuväline rikkoutuu tai tarvitsee huoltoa, ota yhteys apuvälinelainaamoon. Itse korjatuista apuvälineistä emme vastaa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri lainaa muun muassa kuulokojeet, hengityshoitolaitteet, sähköpyörätuolit, kommunikaattorit ja ympäristöhallintalaitteet. Sairaalasta tai Oulun alueellisesta apuvälinekeskuksesta saadut apuvälineet palautetaan itse lainauspaikkaan.

Toimi näin

Jos tarvitset apuvälineitä, ota yhteyttä terveysaseman fysioterapeuttiin tai apuvälinelainaamoon. Iin terveysaseman lainaamo on auki maanantaisin ja torstaisin klo 12-13. Pudasjärven terveysaseman lainaamo on auki maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 12-13. Utajärvellä, Vaalassa ja Simossa lainaamolla ei ole erikseen aukioloaikoja, fysioterapeutit lainaavat apuvälineitä etukäteen sovittuna aikana.

Kenelle ja millä ehdoin

Apuvälinepalveluissa noudatetaan valtakunnallisia lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteita: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162395/STM_2020_23_J.pdf?sequence=4

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden saamisen edellytyksenä on alan asiantuntijan toteama apuvälineen tarve. Asiantuntija voi tapauksesta riippuen olla esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kuntohoitaja. Apuvälineitä ovat muun muassa pyörätuolit, kävelykepit, suihkutuolit sekä näön, kuulon ja kommunikoinnin apuvälineet.

Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Julkisesta terveydenhuollosta maksuttomasti lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, WC-korokkeet, sängynjalankorokkeet, pyörätuolit ja erilaiset kävelytelineet.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaOulunkaaren kuntayhtymä
Palvelusta vastaaOulunkaaren kuntayhtymä
Alue Ii, Pudasjärvi, Simo, Utajärvi, Vaala
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Oulunkaaren kuntayhtymä
Päivitetty: 1.3.2021