suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Lapinlahden kunta

Apuvälinepalvelut

  • Palvelu
  • Lapinlahti
  • Julkinen palvelu

Apuvälinelainaamosta lainataan liikkumisen ja päivittäisten toimintojen apuvälineitä.

Lapinlahden terveyskeskuksen ja Varpaisjärven terveysaseman fysioterapiaosastolta annetaan lainaan erilaisia apuvälineitä käyttöön tai kokeiltavaksi joko lyhyeksi tai pidemmäksi ajaksi. Apuväline tulee palauttaa fysioterapiaosastolle käyttötarpeen loputtua.

Lainattavissa olevia liikkumisen apuvälineitä ovat mm. kyynärsauvat, kävelytelineet ja kävelykelkat sekä pyörätuolit.

Päivittäisten toimintojen apuvälineitä ovat mm. suihkutuolit, wc-korokkeet, istuinkorotukset, lonkkatyynyt, sängynjalan korotukset ja tarttumapihdit.

Lyhytaikaiseen lainaan annetaan erilaisia tukia esim. selän tukiliivi, polvi- ja nilkkatuki, ranne- ja tenniskyynärpäätuki ja pehmeät tukikaulukset.

Fysioterapeutti tekee tarvittaessa asiakkaan kotona apuvälinekartoituksen kotona selviytymisen tueksi.

Kunta vastaa lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden tarjoamisesta. Pitkäaikaiseen käyttöön ja/tai henkilökohtaiseen apuvälineen hankintaan tarvitaan lääkinnällisen kuntoutustyöryhmän maksusitoumus.

Toimi näin

Lapinlahden terveyskeskuksen apuvälinelainaamo on avoinna arkisin ma-pe klo 12:00 - 13:30 ja Varpaisjärven terveysasemalla ti-to klo 12:00 - 13:00 tai erikseen sovittuna aikana.

Apuvälinelainaamo sijaitsee Lapinlahden terveyskeskuksen fysioterapian tiloissa. Varpaisjärven terveysasemalla apuvälineiden lainaus tapahtuu fysioterapeutin kautta.

Apuvälineen hakeminen ja palauttaminen tulee tehdä ensisijaisesti apuvälinelainaamon aukioloaikana.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden saamisen edellytyksenä on alan asiantuntijan toteama apuvälineen tarve. Asiantuntija voi tapauksesta riippuen olla esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kuntohoitaja. Apuvälineitä ovat muun muassa pyörätuolit, kävelykepit, suihkutuolit sekä näön, kuulon ja kommunikoinnin apuvälineet.

Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Julkisesta terveydenhuollosta maksuttomasti lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, WC-korokkeet, sängynjalankorokkeet, pyörätuolit ja erilaiset kävelytelineet.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLapinlahden kunta
Palvelusta vastaaLapinlahden kunta
Alue Lapinlahti
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Lapinlahden kunta
Päivitetty: 31.8.2020