suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kymsote

Apuvälinepalvelut

  • Palvelu
  • 6 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Voit lainata apuvälineitä kun toimintakykysi on heikentynyt ikääntymisen, sairauden tai vamman vuoksi.

Sairauden tai vamman vuoksi lainattavan apuvälineen tarpeen arviointi perustuu kokonaistilanteeseesi ja siinä huomioidaan toimintakyky, elämäntilanne, apuvälineen käytön turvallisuus ja toimintaympäristö.

Perusapuvälineiden (esim. kepit, rollaattorit, peruspyörätuolit, suihkutuolit, wc-istuimen korokkeet yms.) lainaus perustuu pääsääntöisesti terveydenhuollon ammattilaisen arvioon ja suositukseen.

Erikoissairaanhoidon apuvälineiden (esim. sähkösänky, nosto- ja siirtolaiteet, sähköpyörätuolit) lainaus perustuu aina lääkärin arvioon ja suositukseen apuvälineen tarpeesta.

Henkilökohtaisista, yksilöllisesti sovitettavista tai valmistettavista apuvälineistä tehdään apuvälinehakemus tai -suositus kuntoutustyöryhmälle, joka arvioi tarpeen yksilöllisesti.

Apuvälineiden huollosta ja korjauksesta vastaa apuvälinepalvelun huoltomies. Huoltotarpeen tullessa on sinun toimitettava itse apuväline huoltoon.

Toimi näin

Tarvittaessa voit varata ajan apuvälinearvioon fysio- tai toimintaterapeutin vastaanotolle. Fysio- tai toimintaterapeutti voi tulla myös kotiisi tekemään apuvälinearvion.

Apuvälineet noudat Kouvolan, Kotkan, Haminan, Miehikkälän ja Virolahden toimipisteistä. Isot apuvälineet, kuten sähkösängyt toimitetaan sinulle kotiin.

Kun et enää tarvitse apuvälineitä, palautat lainaamasi apuvälineet apuvälinepalvelun toimipisteeseen.

Apuvälineen kuljetuksesta sinun tulee huolehtia itse.

Kyynärsauvoja voit lainata terveysasemien vastaanotoilta ja keskitetystä päivystyksestä. Terveysasemilta ja päivystyksestä lainatut apuvälineet palautat myös apuvälinepalvelun toimipisteisiin.

Kenelle ja millä ehdoin

Apuvälineen saannin edellytyksenä on, että toimintakykysi on heikentynyt, sinulla on todettu lääketieteellisin perustein sairaus, vamma tai kehitysviivästymä.

Palvelu on maksuton.

Palauttamatta jääneen ja huolimattomasta tai käyttöohjeen vastaisesta käytöstä johtuen rikkoutuneen apuvälineen korjaus ja mahdollisen uuden apuvälineen hankintakulu laskutetaan asiakkaalta

Tausta ja lainsäädäntö

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden saamisen edellytyksenä on alan asiantuntijan toteama apuvälineen tarve. Asiantuntija voi tapauksesta riippuen olla esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kuntohoitaja. Apuvälineitä ovat muun muassa pyörätuolit, kävelykepit, suihkutuolit sekä näön, kuulon ja kommunikoinnin apuvälineet.

Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Julkisesta terveydenhuollosta maksuttomasti lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, WC-korokkeet, sängynjalankorokkeet, pyörätuolit ja erilaiset kävelytelineet.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaKymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää, Virolahti
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kymsote
Päivitetty: 25.6.2020