suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kuopion kaupunki

Apuvälinepalvelut

  • Palvelu
  • Kuopio
  • Julkinen palvelu

Apuvälineet tukevat ihmisen itsenäistä suoriutumista ja mahdollistavat kotona asumista ja osallistumista silloin, kun toimintakyky on alentunut vamman tai sairauden takia. Apuvälineitä saavat lainaan henkilöt, jotka tarvitsevat niitä päivittäisissä toimissa selviytymiseen.

Ilman erillistä ennakkovarmistusta on jatkuvasti saatavilla tavallisimpia liikkumisen ja päivittäisten toimintojen apuvälineitä kuten kyynärsauvoja, rollaattoreja, polvi-/lonkkaleikatun apuvälinepaketteja, wc-istuimen korotuksia, suihkujakkaroita jne.

Apuväline lainataan aina henkilökohtaiseen käyttöön, eikä sitä saa luovuttaa toiselle ilman apuvälineyksikön lupaa. Asiakas huolehtii pääasiassa itse apuvälineen kuljetuksesta sekä puhtaana ja käyttökuntoisena pitämisestä. Apuvälinepalvelut ovat maksuttomia.

Toimi näin

Ota itse yhteyttä apuvälinepalvelujen toimipisteeseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Henkilökohtaisiin, omaksi hankittaviin apuvälineisiin tarvitaan ostopalvelupäätöstä varten diagnoosin sisältävä lääkärinlausunto. Voit tiedustella apuvälinelähetettä tarvittaessa hoitavalta lääkäriltäsi. Apuvälineestä tehdään tarvittaessa hoito- ja ostopalvelupäätös, jonka perusteella asiakas saa mahdollisen maksusitoumuksen tai palvelusetelin välineen ostamista varten.

Päätökset ja hankintaohjeistukset postitetaan asiakkaalle kotiin. Kirjeen saapuminen kestää 1-2 viikkoa päätöspäivästä. Puhelintiedustelut eivät nopeuta päätöksen saapumista kotiin.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden saamisen edellytyksenä on alan asiantuntijan toteama apuvälineen tarve. Asiantuntija voi tapauksesta riippuen olla esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kuntohoitaja. Apuvälineitä ovat muun muassa pyörätuolit, kävelykepit, suihkutuolit sekä näön, kuulon ja kommunikoinnin apuvälineet.

Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Julkisesta terveydenhuollosta maksuttomasti lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, WC-korokkeet, sängynjalankorokkeet, pyörätuolit ja erilaiset kävelytelineet.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKuopion kaupunki
Palvelusta vastaaKuopion kaupunki
Alue Kuopio
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kuopion kaupunki
Päivitetty: 22.6.2020