suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keusote

Apuvälinepalvelut

  • Palvelu
  • 6 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Apuvälinepalveluista saat sekä lainattavia että henkilökohtaisia apuvälineitä. Apuvälineiden saannin edellytyksenä on aina henkilökohtainen apuvälinetarpeen arvio.

Lainattavat apuvälineet

Lainattavia apuvälineitä saat maksutta lainaan toimintakykysi tukemiseen, mikäli selviytymisesi päivittäisissä toiminnoissa on heikentynyt vamman, sairauden, ikääntymisen tai kehitysviivästymän vuoksi. Apuvälineet saat lainaan määräajaksi tai käyttötarpeesi mukaan, jonka jälkeen tarpeettomaksi käyneet apuvälineet palautetaan puhtaina ja ehjinä takaisin.

Lainattavia apuvälineitä ovat esimerkiksi liikkumisen apuvälineet kuten pyörätuolit, kävelytelineet ja sauvat, hygienia-apuvälineet kuten suihkutuolit ja wc-korottajat sekä asuntojen ja muiden tilojen apuvälineet kuten henkilönostolaitteet ja hoitosänky.

Henkilökohtaiset apuvälineet

Henkilökohtaiseen käyttöön tilattavia apuvälineitä ei palauteta. Henkilökohtaiseen käyttöön myönnettäviä apuvälineitä ovat esimerkiksi hoitosukat, peruukit sekä tukilaitteet, ortoosit ja proteesit.

Toimi näin

Apuvälinetarpeen arviointi ja lainaus

Mikäli haluat lainata apuvälineen, ole yhteydessä apuvälinepalveluihin puhelimitse tai Nettipalvelu 24/7:n kautta. Henkilökuntamme kartoittaa apuvälineen tarpeesi. Tarpeesi mukaisen apuvälineen voit lainata apuvälinelainaamoista ilman ajanvarausta. Apuvälineitä ei tarvitse varata etukäteen. Katso tarkemmat paikkakuntakohtaiset osoitteet ja aukioloajat kohdasta palvelupaikat.

Apuvälineen huolto ja korjaus

Mikäli tarvitset huoltoa tai korjausta apuvälineellesi, ole yhteydessä apuvälinepalveluihin puhelimitse tai Nettipalvelu 24/7:n kautta. Hyvinkään huolto- ja korjauspalvelut tuottaa HUS Apuvälineyksikkö Hyvinkään sairaalassa.

Henkilökohtaiset apuvälineet

Mikäli tarvitset henkilökohtaiseen käyttöön myönnettävän apuvälineen, ole yhteydessä sinua hoitavaan lääkäriin tai muuhun terveydenhuollon ammattihenkilöön. He arvioivat henkilökohtaisen apuvälineen tarpeesi. Mikäli sinut katsotaan oikeutetuksi henkilökohtaiseen apuvälineeseen, saat maksusitoumuksen, jolla voit itse hankkia tarvitsemasi apuvälineen.

Kenelle ja millä ehdoin

Apuvälineiden luovutuksessa noudatetaan valtakunnallisia lääkinnällisen kuntoutuksen luovutusperusteita. Apuvälineen saanti edellyttää aina henkilökohtaista apuvälinetarpeen arviota.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet 2020 : Opas apuvälinetyötä tekeville ammattilaisille ja ohjeita asiakkaille

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutuksesta

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeusote
Palvelusta vastaaKeusote
Alue Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Keusote
Päivitetty: 23.11.2021