suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keusote

Apuvälinepalvelut

  • Palvelu
  • 6 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Apuvälinepalveluista saat sekä lainattavia että henkilökohtaisia apuvälineitä. Apuvälineiden saannin edellytyksenä on aina henkilökohtainen apuvälinetarpeen arvio.

Lainattavan apuvälineen saat käyttöösi toimintakykysi tukemiseksi, mikäli selviytymisesi päivittäisissä toiminnoissa on heikentynyt vamman, sairauden, ikääntymisen tai kehitysviivästymän vuoksi. Apuvälineet lainataan määräajaksi tai käyttötarpeesi mukaan, jonka jälkeen ne palautetaan. Lainattavia apuvälineitä ovat esimerkiksi liikkumisen apuvälineet kuten pyörätuolit, kävelytelineet ja sauvat, hygienia-apuvälineet kuten suihkutuolit ja wc-korottajat sekä asuntojen ja muiden tilojen apuvälineet kuten henkilönostolaitteet ja hoitosänky.

Henkilökohtaiseen käyttöön myönnettäviä apuvälineitä ei palauteta. Näitä ovat esimerkiksi hoitosukat ja -hihat, rintaproteesit, peruukit, selkätuet, SI-tuet, rinta- ja kaularangan tuet, tyrävyöt, ylä- ja alaraajan ortoosit, tukipohjalliset, yksilölliset jalkineet, proteesit ja silmälasit.

Toimi näin

Apuvälinetarpeen arviointi ja lainaus

Mikäli haluat lainata apuvälineen, ole yhteydessä apuvälinepalveluihin puhelimitse, Nettipalvelu 24/7:n kautta tai asioimalla apuvälinelainaamossa aukioloaikoina. Henkilökuntamme kartoittaa apuvälineen tarpeesi. Tarpeesi mukaisen apuvälineen voit lainata apuvälinelainaamoista ilman ajanvarausta. Apuvälineitä ei tarvitse varata etukäteen.

Apuvälineen huolto ja korjaus

Mikäli tarvitset huoltoa tai korjausta apuvälineellesi, ole yhteydessä Järvenpään ja Nurmijärven osalta apuvälinepalveluihin puhelimitse tai Nettipalvelu 24/7:n kautta. Hyvinkään, Tuusulan, Mäntsälän ja Pornaiste osalta ole yhteydessä HUS Alueelliseen apuvälineyksikköön.

Henkilökohtaiset apuvälineet

Mikäli tarvitset henkilökohtaiseen käyttöön myönnettävän apuvälineen, ole yhteydessä sinua hoitavaan lääkäriin tai muuhun terveydenhuollon ammattihenkilöön kuten fysioterapeuttiin, toimintaterapeuttiin tai jalkaterapeuttiin. He arvioivat henkilökohtaisen apuvälineen tarpeesi ja tekevät tarvittavan suosituksen. Maksusitoumuspäätökset tehdään HUS Apuvälinekeskuksessa Helsingissä. Mikäli kyseessä on uusittava apuväline, voit joissain tilanteissa olla yhteydessä suoraan HUS Apuvälinekeskukseen. Katso tarkemmat tiedot maksusitoumuskäsittelystä sekä yhteystiedot ja aukioloajat HUS Apuvälinekeskuksen verkkosivuilta.

Kenelle ja millä ehdoin

Apuvälineiden luovutuksessa noudatetaan valtakunnallisia lääkinnällisen kuntoutuksen luovutusperusteita. Apuvälineen saanti edellyttää aina henkilökohtaista apuvälinetarpeen arviota.

  • Kehitysvammaisten asiakkaiden apuvälinetarpeen arviointi tehdään Kehitysvammapoliklinikalla. Katso tarkemmat tiedot Kehitysvammapoliklinikan sivuilta.
  • Pienapuvälineitä kuten pukeutumisen ja ruuanlaiton apuvälineitä voit lainata toimintaterapiasta. Ole yhteydessä Aikuisten toimintaterapiaan apuvälinetarpeesi arviointia varten.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet 2020 : Opas apuvälinetyötä tekeville ammattilaisille ja ohjeita asiakkaille

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutuksesta

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeusote
Palvelusta vastaaKeusote
Alue Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Keusote
Päivitetty: 28.1.2022