suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Apuvälinepalvelut

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Apuväline on laite tai väline, jolla voidaan edistää ihmisen toimintakykyä silloin, kun suoriutuminen ja osallistuminen kotona tai muussa arjen toimintaympäristössä ovat sairauden, vamman tai ikääntymisen takia heikentynyt.

Apuvälineen tarpeen voi todeta asiakas itse, hänen läheisensä tai hänet tunteva sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilö. Yksilöllinen apuvälinetarve ilmaistaan hoito- ja kuntoutus- tai palvelusuunnitelmassa. Apuvälinearvio ja lainauspäätös tehdään aina yksilöllisesti. Henkilökohtaisista, omaksi annettavista apuvälineistä tehdään maksusitoumus.

Kokkolan apuvälinekeskukseen on keskitetty yksilölliset ja vaativat arvioinnit, päätöksenteko, lainaus ja huoltotoiminta. Kannuksen, Kruunupyyn, Perhon, Toholammin ja Tunkkarin lainaamot huolehtivat yleisimmin tarvittavien perusapuvälineiden arvioinnista ja lainauksesta.

Apuvälineen voi palauttaa kaikkiin alueen lainaamoihin.

Toimi näin

Apuvälinelainaamosta voit tulla lainaamaan tarvitsemasi apuvälineen, kun kyseessä on liikkumisen tai hygienian perusväline. Muihin apuvälineiden lainaamiseen tarvitaan terveydenhuollon ammattihenkilön suositus.

Kenelle ja millä ehdoin

Tuotamme apuvälinepalveluita kaiken ikäisille asiakkaille luovutusperusteiden mukaisesti.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden saamisen edellytyksenä on alan asiantuntijan toteama apuvälineen tarve. Asiantuntija voi tapauksesta riippuen olla esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kuntohoitaja. Apuvälineitä ovat muun muassa pyörätuolit, kävelykepit, suihkutuolit sekä näön, kuulon ja kommunikoinnin apuvälineet.

Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Julkisesta terveydenhuollosta maksuttomasti lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, WC-korokkeet, sängynjalankorokkeet, pyörätuolit ja erilaiset kävelytelineet.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Palvelusta vastaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Alue Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Toholampi, Veteli
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Päivitetty: 24.2.2022