suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Apuvälinepalvelut

  • Palvelu
  • 9 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Sinulle lainataan tarpeelliset apuvälineet jos toimintakykysi on heikentynyt sairauden, vamman tai ikääntymisen vuoksi.

Apuvälineet ja niihin liittyvät apuvälinepalvelut ovat asiakkaille maksuttomia. Palveluihin kuuluvat apuvälinetarpeen arviointi, apuvälineen sovitus ja lainaus, käytön opetus ja sekä apuvälineen huolto ja korjaus.

Toimi näin

Perusapuvälineet saat oman hyvinvointikeskuksen/ – aseman fysioterapiasta tai alueellisesta apuvälineyksiköstä. Perusapuvälineitä ovat esimerkiksi liikkumisen apuvälineet, kuten kepit, rollaattorit ja henkilökohtaisen hygienian apuvälineet.

Erikoisapuvälineet saat alueellisesta apuvälineyksiköstä. Erikoisapuvälineisiin tarvitset hoitavan tahon suosituksen. Erikoisapuvälineitä ovat mm. sähköpyörätuoli, ympäristön hallintalaitteet, hengityksen ja kommunikoinnin apuvälineet sekä lasten apuvälineet.

Tarvittaessa voi myös läheisesi hakea apuvälineen. Isot apuvälineet apuvälineyksikkö kuljettaa kotiin ja niiden kuljetuksesta sovitaan erikseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden saamisen edellytyksenä on alan asiantuntijan toteama apuvälineen tarve. Asiantuntija voi tapauksesta riippuen olla esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kuntohoitaja. Apuvälineitä ovat muun muassa pyörätuolit, kävelykepit, suihkutuolit sekä näön, kuulon ja kommunikoinnin apuvälineet.

Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Julkisesta terveydenhuollosta maksuttomasti lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, WC-korokkeet, sängynjalankorokkeet, pyörätuolit ja erilaiset kävelytelineet.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEtelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaEtelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Hirvensalmi, Joroinen, Juva, Kangasniemi, Mäntyharju, Mikkeli, Pertunmaa, Pieksämäki, Puumala
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 22.6.2020