suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Salon kaupunki

Apuvälinepalvelu

  • Palvelu
  • Salo
  • Julkinen palvelu

Apuväline on väline, laite tai vastaava, joka edistää tai ylläpitää henkilön toimintakykyä ja osallistumista silloin, kun se on vamman, sairauden tai ikääntymisen vuoksi heikentynyt.

Lainattavissa on liikkumisen ja päivittäisten toimintojen apuvälineitä kuten esimerkiksi kävelyteline (rollaattori), kyynärsauvat, wc-korotus, suihkutuoli ja niin edelleen.

Apuvälinelainaamosta löytyy kokeiltavaksi ja ensiapuluonteiseen tarpeeseen erilaisia ortooseja eli tukia esimerkiksi niskaan, selkään ja polviin.

Lääkinnällisen kuntoutuksen henkilökunta avustaa oikean apuvälineen valinnassa ja käytössä. Apuvälinetarpeen arvio tehdään osana asiakkaan kokonaishoitoa, yhdessä asiakkaan kanssa.

Toimi näin

Lääkinnällisen kuntoutuksen henkilökunta avustaa oikean apuvälineen valinnassa ja käytössä. Apuvälinetarpeen arvio tehdään osana asiakkaan kokonaishoitoa, yhdessä asiakkaan kanssa.

Apuvälineiden myöntäminen tapahtuu siis lääketieteellisin perustein ja on hoitopäätös, asiantuntijaratkaisu, joka tehdään aina yksilöllisen tarveharkinnan perusteella.

Kenelle ja millä ehdoin

Apuvälineiden saamisen edellytyksenä on lääkärin toteama sairaudesta tai vammasta johtuva toimintavajavuus ja sen aiheuttama apuvälinetarve. Apuvälineiden myöntäminen tapahtuu siis lääketieteellisin perustein ja on hoitopäätös, asiantuntijaratkaisu, joka tehdään aina yksilöllisen tarveharkinnan perusteella. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on käytössä yhtenäiset alueelliset apuvälinepalveluiden saatavuusperusteet (VALPAS).

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden saamisen edellytyksenä on lääkärin toteama apuvälineen tarve. Apuvälineitä ovat muun muassa pyörätuolit, kävelykepit, suihkutuolit sekä näön, kuulon ja kommunikoinnin apuvälineet.

Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman lääkärin lausuntoa. Julkisesta terveydenhuollosta maksuttomasti lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, WC-korokkeet, sängynjalankorokkeet, pyörätuolit ja erilaiset kävelytelineet.

Perustiedot

Palvelusta vastaaSalon kaupunki
Palvelun toteuttaaSalon kaupunki
Alue Salo
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Salon kaupunki
Päivitetty: 13.11.2019