suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio TE-toimisto

Ammatinvalinta- ja uraohjaus

  • Palvelu
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Ammatinvalinta- ja uraohjaus auttaa koulutus- ja uravaihtoehtojen pohtimisessa ja selkiyttämisessä eri elämänvaiheissa. Keskustellessasi luottamuksellisesti koulutukseen, työuraan ja sen muutoksiin perehtyneen TE-palvelun psykologin kanssa tulet kuulluksi ja asioihisi paneudutaan kaikessa rauhassa. Kuvatessasi tilannettasi ja toiveitasi toiselle saat itsekin paremman käsityksen siitä, mitä sinun kannattaa tavoitella ja millä keinoilla voisit tavoitteeseesi edetä.

Yksittäinen ohjauskeskustelu on noin tunnin mittainen, ja voit keskustella yhden tai useamman kerran saman psykologin kanssa. Ohjaukseen voidaan keskustelun lisäksi sisällyttää psykologisia testejä, koulutus- tai työkokeiluja ja välitehtäviä. Palvelu on asiakkaalle maksutonta.

Uraohjauksesta saat apua, jos mietit esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Mitä työelämän tai opiskelun tavoitteita minun kannattaa asettaa itselleni tässä elämänvaiheessa?
  • Mille alalle tai mihin koulutukseen suuntaudun, tai voisinko vaihtaa alaa?
  • Mistä olen kiinnostunut ja mikä on minulle tärkeää?
  • Mitä osaan, mitkä ovat vahvuuteni ja mitä voisin kehittää itsessäni?
  • Kuinka paljon olen valmis laittamaan peliin tavoitteideni eteen?
  • Miten terveydentilani vaikuttaa valintoihini?
  • Miten valitsen, kun kaikki kiinnostaa tai mikään ei kiinnosta?

Toimi näin

Valtakunnalliseen puhelin- tai video-ohjaukseen voi varata ajan sähköisesti tai soittamalla Uraohjaukseen. Puhelinohjausta saa myös ilman ajanvarausta soittamalla palveluaikoina uraohjausnumeroon.

Henkilökohtaiseen käyntiasiointiin pääsee varaamalla ajan TE-toimistosta. Katso ajanvarauksen tiedot oman alueesi TE-toimiston kotisivuilta, kohdasta "Asioi meillä".

Kenelle ja millä ehdoin

Ammatinvalinta- ja uraohjauspalveluun voi osallistua riittävästi suomea tai ruotsia hallitseva työikäinen tai peruskoulun päättävä henkilö, joka pohtii ammatillisia valintojaan ja työuraan liittyvä kysymyksiä ja haluaa selvittelyapua selkiyttääkseen suunnitelmiaan. Palvelua saadakseen ei tarvitse olla työnhakija. Joissain TE-toimistoissa tarjolla saattaa olla ohjausta myös muilla kielillä, tarvittaessa tulkin välityksellä. Puhelinohjauksessa edellytys on riittävä kuulo ja kyky puhua omasta tilanteestaan. Video-ohjauksessa asiakkaalla täytyy olla kuvalliseen yhteyteen tarvittavat tietotekniset välineet ja riittävän nopea nettiyhteys.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTyö- ja elinkeinotoimisto
Muut vastuuorganisaatiotKeski-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto, Satakunnan työ- ja elinkeinotoimisto, Etelä-Savon työ- ja elinkeinotoimisto, Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto, Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto, Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto, Pohjois-Karjalan työ- ja elinkeinotoimisto, Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto, Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimisto, Kainuun työ- ja elinkeinotoimisto, Hämeen työ- ja elinkeinotoimisto, Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto, Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimisto, Lapin työ- ja elinkeinotoimisto, Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Palvelusta vastaaTyö- ja elinkeinotoimisto
Alue Koko Suomi (ei Ahvenanmaa)
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: TE-toimisto
Päivitetty: 8.6.2020