suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Ammatillinen erityisopetus

  • Palvelu
  • 22 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Opiskelijalla on oikeus erityiseen tukeen, jos hän oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi tarvitsee pitkäaikaista tai säännöllistä erityistä oppimisen ja opiskelun tukea tutkinnon tai koulutuksen perusteiden mukaisten ammattitaitovaatimusten tai osaamistavoitteiden saavuttamiseksi. Erityistä tukea varten opiskelijalle laaditaan erityisen tuen suunnitelma.

Erityisen tuen antam ...

Toimi näin

Erityisopetuksesta sovitaan oppilaitoksen kanssa.

Tausta ja lainsäädäntö

Ammatillisen koulutuksen opiskelija voi osallistua oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi erityisopetukseen. Erityisopetus tarkoittaa opiskelijan henkilökohtaisiin tavoitteisiin, valmiuksiin ja edellytyksiin sovitettua pedagogista tukea sekä erityisiä opetus- ja opiskelujärjestelyjä.

Erityisopetus, samoin kuin muu ammatillinen koulutus, tähtää ammatilliseen perustutkintoon. Ammattitaitovaatimuksia, osaamistavoitteita ja osaamisen arviointia voidaan välttämättömistä syistä jonkin verran mukauttaa. Opetushallitus voi tutkinnon perusteissa määrätä, miltä osin vaatimuksista ja tavoitteista ei voida poiketa. Ammatillista erityisopetusta voi saada oppilaitoksissa, työpaikoilla tai verkko-oppimisympäristöissä. Opintoja on mahdollista suorittaa joustavasti ja tarpeen mukaisesti.

Erityistä tukea tarvitseva opiskelija voi siirtyä TELMA-koulutukseen, jos hänellä ei sairauden tai vamman vuoksi ole mahdollisuutta siirtyä tutkintoon tähtäävään koulutukseen. TELMA-koulutus on työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus, jossa opetus suunnitellaan opiskelijan henkilökohtaisten tavoitteiden ja valmiuksien mukaan.

Palvelun toteuttaa

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia

Palvelusta vastaa

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
Tekstistä vastaa: Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
Päivitetty: 9.8.2021