suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Alle kouluikäisen suun terveydenhuolto

  • Palvelu
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu

Alle kouluikäisille lapsille tehdään Vantaalla suun terveystarkastus 1-, 3- ja 5-vuotiaana ja yksilöllisen tarpeen mukaan tarkastuksia tehdään useamminkin. Suun terveydenhuollon tehtävänä on alle kouluikäisen lapsen suun terveyden edistäminen ja suun sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito.

Suuhygienistit ja hammashoitajat tekevät määräaikaiset tarkastukset koko ikäluokalle ja tarvittaessa ohjaavat yksilöllisen tarpeen mukaan hoitoon hammaslääkärille. Terveydenhoitaja tekee neuvolassa suun terveydentilan arvion kaikille 2-vuotiaille. ​

Lapsen suun terveyden perusta luodaan jo odotusaikana ja vanhemman hyvän esimerkin avulla lapsi omaksuu suun terveyttä edistävät elintavat pienestä pitäen. Suun terveydenhuollon ammattilaiset ohjaavat ja tukevat koko perhettä hyvän omahoidon toteuttamisessa. ​

Ensimmäistä lasta odottavilla vanhemmilla on tilaisuus osallistua maksuttomaan suun terveydentilan ja hoidontarpeen arvioon. Käynti on osa neuvolatoimintaa. Käynnillä keskustellaan yksilöllisistä suun hoidon tarpeista ja annetaan neuvontaa. Neuvontakäynniltä ohjataan tarvittaessa maksullisiin aikuisten suun terveydenhuollon palveluihin.​

Ajanvarauksen voi tehdä puhelimitse tai sähköisesti. Käynti voidaan toteuttaa hammashoitolassa tai videovastaanottona. Tarjoamme videovastaanottoa 1-vuotiaan ja 3-vuotiaan määräaikaistarkastuksiin sekä ensimmäistä lastaan odottavalle perheelle.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on tarkoitettu vantaalaisille. Lapsen huoltajille lähetetään kehote varata aika lapsen suun terveystarkastukseen.

Palvelu on maksuton alle 18-vuotiaille.

Ensimmäistä lastaan odottavalle perheelle suun terveysneuvontakäynti on maksuton. Hoidon tarpeen arvion perusteella vanhemmat voidaan ohjata aikuisten suun terveydenhuollon palveluihin, joista peritään asiakasmaksuasetuksen mukainen maksu 18 vuotta täyttäneiltä.

Tausta ja lainsäädäntö

Suun terveydenhuollon palveluihin sisältyy suun ja hammassairauksien tutkimus ja hoito, terveysneuvonta ja -tarkastukset. Tarvittaessa potilas ohjataan jatkotutkimuksiin ja -hoitoon.

Suun terveydenhuollon palvelut toimivat yhteistyössä erikoissairaanhoidon, muun terveydenhuollon sekä sosiaalitoimen kanssa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVantaan kaupunki
Palvelusta vastaaVantaan kaupunki
Alue Vantaa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Vantaan kaupunki
Päivitetty: 14.8.2022