suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Alkutuotannon rekisteröinti, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut

 • Lupa tai muu velvoite
 • 5 kuntaa
 • Julkinen palvelu

Alkutuottajan tulee ilmoittaa alkutuotantopaikasta ja siellä harjoittamastaan toiminnasta kirjallisesti kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Ilmoitusta ei kuitenkaan tarvita, jos viranomainen saa tiedon alkutuotantopaikasta toiselta viranomaiselta.

Alkutuotannolla tarkoitetaan alkutuotannon tuotteiden tuotantoa, kasvatusta ja viljelyä. Siihen sisältyvät myös sadonkorjuu, lypsäminen ja kaikki eläintuotannon vaiheet ennen teurastusta.

Alkutuotantoa ovat esimerkiksi

 • maidon- ja munantuotanto
 • lihakarjan kasvatus
 • kalastus ja kalanviljely
 • kasvisten, hedelmien, viljan ja sienten viljely
 • hunajantuotanto.

Alkutuotantoon sisältyvät myös tuotteiden kuljetus, varastointi ja käsittely tuotantopaikalla niin, ettei tuotteiden luonne merkittävästi muutu. Lisäksi siihen kuuluvat elävien eläinten kuljetus ja muiden alkutuotannon tuotteiden kuin maidon kuljetus seuraavaan elintarvikeketjun käsittelypaikkaan.

Alkutuotantoilmoitusta ei tarvitse tehdä metsästyksestä eikä luonnonvaraisten kasvien ja sienien poimimisesta, vaikka tarkoituksena olisi näiden tuotteiden myyminen kulutukseen.

Elintarvikkeiden alkutuotannolla tarkoitetaan elintarviketuotannon ensimmäistä vaihetta. Alkutuotantoon kuuluvaa toimintaa ei ole alkutuotantotuotteiden jatkojalostus esim. yrttien kuivaaminen, kasvisten kuoriminen, juuston tai hillojen valmistus, kalojen perkaaminen maissa tai kalojen fileointi.

Toimi näin

Tee kirjallinen ilmoitus alkutuotantopaikastasi ja siellä harjoittamastasi toiminnasta kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle.

Kirjaa ilmoitukseen

 • nimesi, osoitteesi ja muut tarvittavat yhteystietosi
 • Y-tunnuksesi, tilatunnuksesi tai asiakastunnuksesi tai jos niitä ei ole, henkilötunnuksesi
 • alkutuotantopaikkasi osoite ja tarvittaessa nimi
 • tieto toiminnan luonteesta ja laajuudesta.

Sinun tulee myös laatia kirjallinen omavalvontakuvaus alkutuotantopaikkasi toiminnasta.

Hirvensalmella, Kangasniemellä, Mikkelissä, Mäntyharjulla ja Pertunmaalla ilmoitus tehdään Mikkelin seudun ympäristöpalveluun.

Lähetä toimintaa koskeva ilmoitus sähköpostilla tai kirjepostilla Mikkelin seudun ympäristöpalveluun käsiteltäväksi. Mikäli lisäät ilmoitukseen henkilötunnuksesi, suosittelemme lähettämään sen kirjepostilla tai salatulla sähköpostilla. Ota tarvittaessa yhteyttä terveystarkastajaan. Löydät ilmoituslomakkeen Mikkelin seudun ympäristöterveydenhuollon luvat ja ilmoitukset -internetsivustolta. Ilmoituksesi voi olla myös vapaamuotoinen, kunhan siitä löytyy riittävät tiedot toiminnan rekisteröintiä varten.

Kenelle ja millä ehdoin

Toimijan on huolehdittava, että alkutuotantopaikka, siellä tapahtuva alkutuotannon toiminta ja tuotetut alkutuotannon tuotteet täyttävät lainsäädännön vaatimukset. Tuotteiden turvallisuus ei saa vaarantua.

Toimijan on ilmoitettava alkutuotannon toiminnassa tapahtuneista muutoksista, toiminnan keskeyttämisestä yli vuoden ajaksi ja toiminnan lopettamisesta. Ilmoitus on tehtävä elintarvikevalvontaviranomaiselle viimeistään, kun muutokset tulevat voimaan.


Määräaika

Ilmoitus uudesta toiminnasta on tehtävä hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista. Toiminnan voi aloittaa, vaikka ilmoituksen käsittely olisi kesken.

Ilmoituksen perusteella alkutuotantopaikka merkitään valvontaviranomaisen valvontakohdetietokantaan harjoittamasi alkutuotantotoiminnan mukaan.

Käsittelyaika

Terveystarkastaja tarkastaa ilmoituksen mahdollisimman pian ja lähettää käsittely jälkeen tiedon, että ilmoituksenne on vastaanotettu.

Voimassaoloaika

Ilmoitus on voimassa toistaiseksi.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut

Palvelusta vastaa

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut
Tekstistä vastaa: Mikkelin seudun ympäristöpalvelut
Päivitetty: 9.12.2022