suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Poliisi

Ajokortinhaltijan terveydentilan valvonta.

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Suomessa vakituisesti asuvan ajokortin haltijan tulee esittää poliisille lääkärinlausunto ajokyvyn säilymisestä ajokorttilaissa erikseen säädetyin määräajoin. Esittämisvelvollisuus koskee 2 ryhmän (C, C1, C1E, CE, D, D1, D1E, DE) ajokortin haltijoita.

Toimi näin

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom lähettää lääkärinlausunnon esittämisvelvollisuudesta muistutuksen noin kolme kuukautta ennen ajokortin haltijan syntymäpäivää. Lausunto tulee toimittaa asuinpaikan poliisilaitokselle. Yleensä lääkäri lähettää lausunnon suoraan poliisille. Vaihtoehtoisesti ajo-oikeuden haltija voi itse toimittaa lausunnon asuinpaikkansa poliisilaitokselle.

Kenelle ja millä ehdoin

Suomessa vakinaisesti asuvan kuorma- tai linja-auton ajo-oikeuden haltijan tulee esittää poliisille lääkärinlausunto ajokyvyn säilymisestä määräajoin, jos ajokortti on myönnetty ennen 19.1.2013. Lääkärintodistus tulee esittää kahden kuukauden kuluessa siitä, kun hän täyttää 50, 55, 60 ja 65 vuotta.

Velvollisuutta ei kuitenkaan ole, jos määräajan alkaessa on kulunut vähemmän kuin viisi vuotta siitä, kun ajo-oikeuden haltijaa koskevien terveysvaatimusten täyttyminen on osoitettu asuinpaikan poliisilaitokselle toimitetulla lääkärinlausunnolla muun syyn kuin määräaikaistarkastuksen johdosta, esimerkiksi ajokorttiluokan korottamisen yhteydessä.

Palvelu on maksuton.


Määräaika

Lääkärinlausunto tulee esittää poliisille kahden kuukauden kuluessa siitä, kun ajokortinhaltija täyttää 50, 55, 60 ja 65 vuotta.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPoliisi
Palvelusta vastaaPoliisi
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Poliisi
Päivitetty: 26.5.2020