suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Seinäjoen kaupunki

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvola toimii ajanvarauksella. Asiakkaaksi on hyvä hakeutua heti raskauden alussa, kun raskaustesti on positiivinen. Testin voi tehdä itse tai sen voi teettää terveyskeskuksen laboratoriossa tai äitiys- ja perhesuunnitteluneuvolassa. Äitiysneuvola palvelee perheitä raskaaksi tulosta synnytyksen jälkeiseen aikaan saakka. Äitiysneuvolan palvelut ovat maksuttomia seinäjokisille perheille.

Äitiysneuvolatoiminnan tarkoitus on seurata raskauden kulkua, löytää riskiraskaudet ja ohjata äidit tarvittaessa jatkohoitoon, ehkäistä ja hoitaa äidin ja lapsen terveyttä uhkaavia vaaroja sekä edistää terveiden elämäntapojen omaksumista. Äitiysneuvola valmentaa perhettä synnytykseen ja synnytyksen jälkeiseen aikaan sekä tukee vanhemmuutta, kestävää parisuhdetta sekä vuorovaikutusta lapsen kanssa. Neuvolassa vanhemmat saavat myös tietoa yhteiskunnan tarjoamista palveluista: esimerkkinä Kelan etuudet lapsiperheille, sosiaalityön palvelut.

Äitiysneuvolan palveluja ovat

  • vastaanottokäynnit
  • synnytyksen jälkeiset kotikäynnit
  • perhe- ja synnytysvalmennusryhmät
  • loppuraskauden äitiryhmät
  • isyyden tunnustaminen ja yhteishuoltosopimus ennen lapsen syntymää

Toimi näin

Varaa aika vastaanottokäynnille etukäteen.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSeinäjoen kaupunki
Palvelusta vastaaSeinäjoen kaupunki
Alue Isokyrö, Seinäjoki
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Seinäjoen kaupunki
Päivitetty: 26.3.2020