suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Perusturvakuntayhtymä Akseli

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 3 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvolat palvelevat lasta odottavia ja juuri lapsen saaneita perheitä. Äitiysneuvolaan voit ottaa yhteyttä, kun tiedät olevasi raskaana.

Äitiysneuvolatoiminnan tavoitteena on turvata raskaana olevan naisen ja sikiön terveys ja hyvinvointi, edistää tulevien vanhempien ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia sekä tulevan lapsen kehitysympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta.

Äiti on äitiysneuvolan asiakas raskauden alusta aina synnytyksen jälkeiseen jälkitarkastukseen asti. Lapsi siirtyy lastenneuvolan asiakkaaksi noin kahden viikon iässä.

Tavoitteena on myös edistää kansanterveyttä ja ehkäistä raskausaikaisia häiriöitä. Äitiysneuvolassa tunnistetaan mahdollisimman varhain raskausaikaiset ongelmat ja häiriöt ja järjestetään tarvittavaa hoitoa, apua ja tukea.

Isyyden tunnustaminen on mahdollista myös ennen lapsen syntymää äitiysneuvolakäynnin yhteydessä. Samassa yhteydessä voidaan tehdä sopimus yhteishuollosta. Isyysasiassa vanhempien on oltava henkilökohtaisesti paikalla samaan aikaan sen kunnan äitiysneuvolassa, jossa raskaudenaikaisia neuvolapalveluja on annettu.

Moniammatillinen perhevalmennus on tarkoitettu ensimmäistä lasta odottavalle (myös perheille, joissa toinen vanhemmista on tulossa ensimmäistä kertaa vanhemmaksi), ohjaus perhevalmennukseen tapahtuu neuvolan kautta.

Avovastaanotto (ilman ajanvarausta) Maskun neuvolassa pe klo 08:00-10:00.

-lasta odottavan rokotukset

-lasta odottavan verenpaine-, hemoglobiini- ja virtsakontrollit

-sikiön sydänäänten kuuntelu

-sektiohaavan kontrollit ja ompeleiden poisto

-vastasyntyneen kasvukontrollit (päänympärys, paino)

-vastasyntyneen navan hoito

Kenelle ja millä ehdoin

Lasta odottavat perheet

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPerusturvakuntayhtymä Akseli
Palvelusta vastaaPerusturvakuntayhtymä Akseli
Alue Masku, Mynämäki, Nousiainen
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Perusturvakuntayhtymä Akseli
Päivitetty: 23.4.2021