suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio: Peruspalvelukuntayhtymä Kallio

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu
Alue: Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska
Palvelun kielet: suomi, englanti, ruotsi
  • terveystarkastukset, joista yksi on odottavan perheen laajatarkastus
  • sikiöseulat Oulaskankaalla tai Kokkolassa
  • isyyden tunnustaminen
  • neuvoloissa on käytössä ultraäänilaite


Toimi näin

Ensimmäinen käynti neuvolaan on hyvä varata heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolat toimivat ajanvarauksella kaikissa Kallion terveyskeskuksissa.

Ajanvaraukset: Joko sähköisesti peruspalvelukuntayhtymä Kallion www-sivut > sähköinen asointi tai puhelimella +35884195101


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.


Palvelun toteuttaa: 
Peruspalvelukuntayhtymä Kallio