suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Närpiön kaupunki

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • Närpiö
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvola tukee koko perhettä raskauden aikana, sekä fyysinen, psyykkinen että sosiaalinen hyvinvointi otetaan huomioon. Raskaana olevan naisen ja sikiön hyvinvointi on keskeistä, mutta tavoite on tukea koko perhettä vanhemmuudessa. Äitiysneuvola toimii myös läheisessä yhteistyössä muiden perhekeskuksen ammattiryhmien kanssa, ja tarvittaessa perhe voi saada tukea myös heiltä.

Äitiysneuvola voi tarvittaessa myös antaa lähetteen muille tahoille, kuten esim. VKS:n äitiyspoliklinikalle.

Ota yhteyttä äitiysneuvolaan jos olet tehnyt positiivisen raskaustestin tai uskot olevasi raskaana. Raskaustestejä tehdään myös perhekeskuksessa.

Raskaana oleva nainen käy raskausaikana säännöllisesti äitiysneuvolassa. Alkuraskaudessa käyntejä terveydenhoitajalla on yleensä kerran kuukaudessa, raskauden edetessä useammin ja viimeisen kuukauden aikana kerran viikossa. Ensimmäinen äitiysneuvolakäynti tehdään yleensä raskausviikolla 8-10. Tulevan äidin puoliso tai tukihenkilö on aina tervetullut mukaan äitiysneuvolaan.

Yleensä raskauden aikana tehdään kolme ultraäänitutkimusta, tarvittaessa useampia. Lääkärikäynnit/ultraäänitutkimukset tehdään joko VKS:n äitiyspoliklinikalla tai terveyskeskuslääkärin vastaanotolla.

Äitiysneuvolassa tulevat vanhemmat saavat myös tietoa Kelan etuuksien hakemisesta sekä hakemuksissa tarvittavista todistuksista. Vanhemmat, jotka eivät ole naimisissa tekevät isyydentunnustamisen äitiysneuvolassa jo raskausaikana.

Äitiysneuvola järjestää vanhemmuuskursseja ryhmätilaisuuksina iltaisin. Ensimmäistä lastaan odottaville vanhemmille järjestetään viisi kurssitilaisuutta eri teemoin. Toista lastaan odottaville vanhemmille järjestetään yksi kurssitilaisuus.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaNärpiön kaupunki
Palvelusta vastaaNärpiön kaupunki
Alue Närpiö
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Närpiön kaupunki
Päivitetty: 11.8.2021