suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Liedon kunta

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 3 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Raskausaikana seuraamme äidin ja sikiön terveyttä sekä koko perheen hyvinvointia. Äitiysneuvolan tavoitteita on: Ehkäistä ja etsiä merkkejä äidin tai sikiön terveyttä mahdollisesti uhkaavista vaaroista.Hoitaa tavallisimpia raskauden ajan vaivoja ja sairauksia työnjakosopimusten mukaan.Hoitaa ja seurata riskiraskauksia yhteistyössä äitiyspoliklinikan kanssa.Tukea vanhemmuuteen kasvamista ja kannustaa perhettä elämään täysipainoisesti ja terveellisesti.Antaa neuvontaa ja valmennusta raskauden, synnytyksen ja vastasyntyneen hoitoa varten.

Toimi näin

Ole hyvä ja ota yhteyttä äitiysneuvolaasi mahdollisimman pian raskauden havaittuasi ensikäynnin sopimiseksi.

Neuvolassamme on käytössä sähköinen äitiyskortti, johon saat tunnukset aikaa varatessasi.

Ensikäynti neuvolaan pyritään sopimaan raskausviikoille 8-9

 

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLiedon kunta
Palvelusta vastaaLiedon kunta
Alue Koski Tl, Lieto, Marttila
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Liedon kunta
Päivitetty: 6.10.2020